Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tarta ananasowo-kokosowa

Słodka i sycąca tarta na migdałowym spodzie z budyniem kokosowym i smażonym ananasem.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 150g zmielonych migdałów
  • 180g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 150g zimnego masła + 1 łyżka
  • 400ml mleka kokosowego w puszce
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 100ml mleka
  • 1 puszka ananasa w plasterkach (waga samych owoców około 350g)
  • fasola do obciążenia ciasta
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, migdały, 70g cukru, sól, 1 jajko, 150g zimnego masła pokrojonego na kawałki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. W tym czasie zagotować mleko kokosowe. Budyń wymieszać z 40g cukru i mlekiem. Dodać do mleka kokosowego i gotować na małym ogniu ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Kolejno przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Ananas odsączyć. Następnie na łyżce masła obsmażyć plastry z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  4. Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku około 15- 20 min. w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ściągnąć z ciasta papier razem z fasolą. (Jeśli ciasto byłoby wilgotne w środku, najlepiej podpiec je jeszcze bez papieru i fasoli ok. 5- 10min).
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo 70g cukru i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń. Na budyniu ułożyć plastry ananasa. Pianę z białek przełożyć do szprycy i udekorować nią ciasto.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 150°C.

Lekko zmieniony przepis z kalendarza „REWE”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

1100kJ/ 260kcal

Białko: 5g, Tłuszcz: 13g, Węglowodany: 29g

Tarta ananasowo-kokosowa

Tarta ananasowo-kokosowa

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło 12 sztuk i zmieściłam je na jednej b...
Można upiec np. ciasteczka z lemon curd, czy tartę, ale najczęściej uzywa sie go...
Tak, tylko zmniejsz ilość cukru.
Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżka...
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej ops: Dzisiaj...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
Początek strony