Tarta ananasowo- kokosowa

Słodka i sycąca tarta na migdałowym spodzie z budyniem kokosowym i smażonym ananasem.
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 150g zmielonych migdałów
- 180g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 białka
- 150g zimnego masła + 1 łyżka
- 400ml mleka kokosowego w puszce
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 100ml mleka
- 1 puszka ananasa w plasterkach (waga samych owoców około 350g)
- fasola do obciążenia ciasta
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę, migdały, 70g cukru, sól, 1 jajko, 150g zimnego masła pokrojonego na kawałki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie zagotować mleko kokosowe. Budyń wymieszać z 40g cukru i mlekiem. Dodać do mleka kokosowego i gotować na małym ogniu ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Kolejno przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
- Ananas odsączyć. Następnie na łyżce masła obsmażyć plastry z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym.
- Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ściągnąć z ciasta papier razem z fasolą. (Jeśli ciasto byłoby wilgotne w środku, najlepiej podpiec je jeszcze bez papieru i fasoli ok. 5- 10 minut).
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo 70g cukru i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć budyń. Na budyniu ułożyć plastry ananasa. Pianę z białek przełożyć do szprycy i udekorować nią ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 150°C.
Lekko zmieniony przepis z kalendarza „REWE”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 45 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 35 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): |
1100kJ/ 260kcal Białko: 5g, Tłuszcz: 13g, Węglowodany: 29g |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!