Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
22 Komentarzy
Sernik z bezą kokosową

Delikatny, kremowy sernik na kruchym, miękkim cieście pod kokosową pierzynką.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,2 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego*
  • 6 żółtek
  • 170g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 500ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)

Beza kokosowa:

  • 6 białek
  • 100g cukru
  • 100- 150g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest mocno klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po jednej łyżce sera. Budynie w proszku wymieszać trzepaczką z mlekiem. Wlewać do sera i miksować tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Przygotować bezę kokosową. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
  4. Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, a na nią delikatnie bezę kokosową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po ok. 30 minutach można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić). Po upieczeniu pozostawić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepły wyciągąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.

Uwagi:

  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast tłuszcz i jajka na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki.
  • * Sernik można upiec również na twarogu z wiaderka. Proponuję wówczas zwiększyć czas pieczenia o ok. 15- 20 minut.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Sernik z bezą kokosową Sernik z bezą kokosową Sernik z bezą kokosową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony