Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

tarta z budyniem i truskawkami

Lekka, delikatna tarta z truskawkami, kremem budyniowo- serowym i bitą śmietaną na kruchym, chrupiącym cieście.

Składniki:

  • 100g masła
  • 50g + 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 150g mąki pszennej
  • 500ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 350- 400g truskawek
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • fasola do obciążenia ciasta
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić na kawałki. Dodać 50g cukru, żółtko i mąkę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem i 3 łyżkami cukru wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i gotować, ciągle mieszając, na małym ogniu przez 1 minutę. Budyń przelać do miski, przykryć z góry folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
  3. Formę na tartę o średnicy 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Kruche ciasto wykleić w formie. Nałożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 30 minut w temperaturze 200°C.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
  5. Tartę po upieczeniu pozostawić na 15 minut w formie. Po tym czasie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i posmarować spód tarty.
  7. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  8. Zimny budyń utrzeć mikserem. Dalej ucierając dodać cukier waniliowy i ser.
  9. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki budyniu z serem i wymieszać, a następnie dodać do reszty budyniu.
  10. Odłożyć parę połówek truskawek do dekoracji. Resztę rozłożyć na cieście. Zalać masą budyniową. Ciasto wstawić na ok. 4 godziny do lodówki.
  11. Po tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Przełożyć do szprycy i udekorować tartę śmietaną i truskawkami.

Uwaga: Ciasto ostrożnie wyciągnąć z formy. Jest bardzo kruche. Można również pozostawić w formie i dopiero gotowe ciasto kroić i wyciągać po kawałku.

Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Erdbeer-Pudding-Tarte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

1050kJ/ 250kcal,

Białko: 7g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 26g

tarta z budyniem i truskawkami

tarta z budyniem i truskawkami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. Joanna

Marti fasola nie jest składnikiem ciasta. Wysypuje się ją na papier do pieczenia, który jest ułożony na cieście, aby ciasto podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Może to być fasola, groch lub specjalne kulki ceramiczne.
Popatrz w tym przepisie...

Marti fasola nie jest składnikiem ciasta. Wysypuje się ją na papier do pieczenia, który jest ułożony na cieście, aby ciasto podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Może to być fasola, groch lub specjalne kulki ceramiczne.
Popatrz w tym przepisie jest zdjęcie jak to wygląda: Kliknij na ten link

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marti

czemu dodajemy fasolę???? nie ma jej w skadnikach.. czy to jakiś blad po prostu czy trzeba ja dawac?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Gabrielo polecam waniliowy. Wiem, że w Polsce jest on trudno dostępny, dlatego polecam przygotować go samemu. Przepis na cukier waniliowy znajduje się na stronie: Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. Gabriela

Mam pytanie czy cukier ma by waniliowy czy wanilinowy. Bo nie wiem czy mam zacząć szukać waniliowego.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Beato tak, jak najbardziesz możesz dać inne owoce.

  Załączniki
 
  1. Beata

Witam. Czy tarta ta wyjdzie jeżeli dodam innych owoców, np. brzoskwiń z puszki?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony