Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

tarta z budyniem i truskawkami

Lekka, delikatna tarta z truskawkami, kremem budyniowo- serowym i bitą śmietaną na kruchym, chrupiącym cieście.

Składniki:

  • 100g masła
  • 50g + 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 150g mąki pszennej
  • 500ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 350- 400g truskawek
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 250g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • fasola do obciążenia ciasta
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokroić na kawałki. Dodać 50g cukru, żółtko i mąkę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem i 3 łyżkami cukru wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i gotować, ciągle mieszając, na małym ogniu przez 1 minutę. Budyń przelać do miski, przykryć z góry folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
  3. Formę na tartę o średnicy 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Kruche ciasto wykleić w formie. Nałożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 30 minut w temperaturze 200°C.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
  5. Tartę po upieczeniu pozostawić na 15 minut w formie. Po tym czasie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i posmarować spód tarty.
  7. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  8. Zimny budyń utrzeć mikserem. Dalej ucierając dodać cukier waniliowy i ser.
  9. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki budyniu z serem i wymieszać, a następnie dodać do reszty budyniu.
  10. Odłożyć parę połówek truskawek do dekoracji. Resztę rozłożyć na cieście. Zalać masą budyniową. Ciasto wstawić na ok. 4 godziny do lodówki.
  11. Po tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Przełożyć do szprycy i udekorować tartę śmietaną i truskawkami.

Uwaga: Ciasto ostrożnie wyciągnąć z formy. Jest bardzo kruche. Można również pozostawić w formie i dopiero gotowe ciasto kroić i wyciągać po kawałku.

Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Erdbeer-Pudding-Tarte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja):

1050kJ/ 250kcal,

Białko: 7g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 26g

tarta z budyniem i truskawkami

tarta z budyniem i truskawkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marti[/b] fasola nie jest składnikiem ciasta. Wysypuje się ją na papier do pieczenia, który jest ułożony na cieście, aby ciasto podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Może to być fasola, groch lub specjalne kulki ceramiczne.
    Popatrz w tym przepisie jest zdjęcie jak to wygląda: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-tarty/452-przepis-na-tarta-porzeczkowa"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marti · 5 lat temu
    czemu dodajemy fasolę???? nie ma jej w skadnikach.. czy to jakiś blad po prostu czy trzeba ja dawac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Gabrielo[/b] polecam waniliowy. Wiem, że w Polsce jest on trudno dostępny, dlatego polecam przygotować go samemu. Przepis na cukier waniliowy znajduje się na stronie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-inne/377-przepis-na-cukier-waniliowy"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabriela · 5 lat temu
    Mam pytanie czy cukier ma by waniliowy czy wanilinowy. Bo nie wiem czy mam zacząć szukać waniliowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Beato[/b] tak, jak najbardziesz możesz dać inne owoce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 5 lat temu
    Witam. Czy tarta ta wyjdzie jeżeli dodam innych owoców, np. brzoskwiń z puszki?

Polub nas na ...

Początek strony