Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

seromak

Pyszny seromakowiec na kruchym, chrupiącym cieście. Ser i mak to idealne połączenie. Ciasto jest ciężkie, wilgotne i aromatyczne. Może zostać przygotowany kilka dni przed świętami.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (dałam 230g)
  • ½ szklanki cukru pudru (100g)
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 żółtko

Masa makowa:

  • 2 1/3 szklanki maku (350g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (100g)
  • 50g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olejek migdałowy do smaku

Masa serowa:

  • 600g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego (nie może być kwaśny)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150g)
  • 75g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10g)
  • skórka pomarańczowa według uznania

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 60 min. do lodówki.
  2. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm), ponakłuwać widelcem i podpiec przez około 15- 20 min. w temperaturze 190°C.
  3. Przygotować masę makową. Mak sparzyć, osączyć i dwukrotnie zmielić. Oddzielić białka od żółtek. Mak wymieszać z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek i bułkę tartą. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do maku i delikatnie wymieszać.
  4. Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wmieszać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do sera i delikatnie wymieszać.
  5. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 60- 70 min. w temperaturze 175°C. (Pod koniec pieczenia można przykryć tortownicę folią aluminiową, aby ser pozostał jasny po upieczeniu).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ciasto można polukrować, zrobić polewę czekoladową, posypać orzechami, jak kto lubi. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu lub lodówce.

Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.

zegarek3

Czas pieczenia:

około 75- 80 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

seromak

seromak

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony