Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

torcik wiśniowo-kokosowy

Aromatyczny sernik na zimno wiśniowo- kokosowy z serka kremowego, mleka kokosowego i bitej śmietany.

Składniki:

  • 150g masła
  • 220g sucharków kokosowych lub 200g sucharków (z cukrem) + 20g wiórków kokosowych
  • 14 listków żelatyny (= 10 łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 1 słoik wiśni bez pestek (ok. 700ml, waga samych owoców ok. 350g)
  • 175g cukru
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Sucharki rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć sucharki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić.
  3. Rozkruszone sucharki połączyć z roztopionym masłem (i z kokosem, jeśli używamy sucharków zwykłych) i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm). Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
  4. Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie. (Jeśli używacie żelatyny w proszku to namoczyć w dwóch garnuszkach po 5 łyżeczek).
  5. Wiśnie odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać!).
  6. Wiśnie razem z 200ml soku z wiśni i 100g cukru zagotować. Od zagotowania, gotować jeszcze z 1 min. na małym ogniu. Garnek ściągnąć z pieca. 7 listków żelatyny (albo żelatynę z jednego garnuszka) dodać do gorącego kompotu i wymieszać. Pozostawić, aż kompot zacznie tężeć.
  7. Śmietanę ubić.
  8. Ser, mleczko kokosowe, 75g cukru i cukier waniliowy wymieszać. 7 pozostałych listków żelatyny podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać. Dodać do reszty kremu. Na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
  9. Połowę kremu wyłożyć do tortownicy. Na krem wyłożyć 2/3 kompotu z wiśniami, kolejno pozostały krem i resztę kompotu wyłożyć na górę ciasta, robiąc kleksy łyżką. Widelcem zrobić szlaczek przez ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 4 godzin.

Przepis pochodzi z gazety: Rezepte pur, „Kokos- Kirsch- Kuchen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

torcik wiśniowo-kokosowy

torcik wiśniowo-kokosowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. Ola

A wiśnie jakiej firmy?

  Załączniki
 
  1. Celestyna

Czy można w kremie dodać zwykłe mleko zamiast kokosowego???

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu można.
W ok. 15 łyżkach zimnej wody.

  Załączniki
 
  1. Ola

W jakiejś ilości wody namaczyć żelatynę w proszku?

  Załączniki
 
  1. Ola

Myślicie, że można przygotować torcik 2 dni wcześniej? Bardzo wpłynie na smak?

  Załączniki
 
  1. Diana

A ja zastąpiłam sucharki herbatnikami a serek Philadelphia maskarpone i wyszedł przepyszny POLECAM

  Załączniki
 
  1. Joanna

Madzianno to taki serniczek na zimno. Jest kremowy, delikatny i słodki też, ale nie za słodki (chociaż to zależy jak słodkie masz te wiśnie, skoro są domowe ;-) ). Proponuję zrobić tak, jak jest w przepisie. Jak go takiego lubię, a Ty przekonasz...

Madzianno to taki serniczek na zimno. Jest kremowy, delikatny i słodki też, ale nie za słodki (chociaż to zależy jak słodkie masz te wiśnie, skoro są domowe ;-) ). Proponuję zrobić tak, jak jest w przepisie. Jak go takiego lubię, a Ty przekonasz się po pierwszym razie ;-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Madzianna

Kusi mnie ten przepis... Tym bardziej, że mam akurat w domu i mleczko kokosowe i słoik wiśni w soku domowej roboty. Zastanawiam się tylko, czy połączenie kokosu i wiśni nie będzie zbyt słodkie?.. :-| Jak to jest, Autorko? Pozdrawiam serdecznie.

  Załączniki
 
  1. Adrijah

Dziękuję Teraz już w razie czego będę wiedziała czego i gdzie szukać

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sucharki kokosowe kupuję takie: Kliknij na ten link.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony