Orzechowiec

Orzechowe ciasto składające się z dwóch blatów orzechowo- bezowych i ciemnego biszkoptu, przełożonych czekoladowo- kawową masą budyniową. Wspaniałe ciasto, delikatne, mocno orzechowe, idealne na święta. Można przygotować je również bez glutenu.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Blaty orzechowe (składniki podane są na 2 blaty):

  • 10 białek, temperatura pokojowa
  • 400 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 500 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 20 g kakao
  • 60 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Poncz:

  • 50 ml rumu lub wódki
  • 40 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • 150 ml zaparzonej kawy*
  • 350 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować pierwszy blat orzechowy: Połowę orzechów drobno posiekać, przełożyć do miski i wymieszać z 1 łyżką skrobi. Odstawić na bok.
  3. 5 białek ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo 200 g cukru. Gdy beza będzie gęsta, lśniąca i sztywna wmieszać delikatnie szpatułką orzechy ze skrobią.
  4. Bezę przełożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się przyrumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. W ten sam sposób upiec drugi blat orzechowy.
  6. Przygotować biszkopt: Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok. Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao. Przesiać. Odstawić na bok.
  7. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  8. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować masę budyniową: Czekoladę drobno posiekać. Odstawić na bok. Kawę (150 ml), 250 ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i dodać od razu posiekaną czekoladę. Wymieszać krótko, tylko do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki, czekoladowy budyń. Pozostawić do ostygnięcia. (Można przemieszać krótko i delikatnie co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. Nie mieszać za długo, aby nie rozrzedzić budyniu). Miękkie masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  10. Przygotować poncz: Ciepłą wodę wymieszać z cukrem, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia i wymieszać z alkoholem.
  11. Jeden blat orzechowy przełożyć do formy. Wyłożyć połowę masy i przykryć biszkoptem. Biszkopt nasączyć całym ponczem. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim blatem orzechowym.

2

  1. Ciasto wstawić na co najmniej 3 godziny lub na noc do lodówki.

Uwaga:

* Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Orzechowiec Orzechowiec Orzechowiec