Charlotte z musem truskawkowym

Lekkie ciasto truskawkowe bez pieczenia, które polecam szczególnie w sezonie truskawkowym. Lekka, musowa, nie za słodka pianka truskawkowa otulona słodkimi biszkoptami.

Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:

Spód i boki:

  • ponad 200 g* podłużnych biszkoptów (lub 1 paczka 200 g bezglutenowych biszkoptów Schär Savoiardi)

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek**
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (12g)
  • 5 łyżek wody
  • 300 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Dekoracja:

  • 200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ok. 4- 5 sztuk świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.
  3. Boki formy obłożyć biszkoptami obciętymi z jednej strony. (Odciąć ok. ¼ biszkopta). Biszkopty powinny wystawać poza formę, a strona z cukrem powinna być skierowana na zewnątrz. Przygotowaną tortownicę odłożyć na bok.

2

  1. Przygotować mus truskawkowy: Truskawki umyć i osuszyć. 100 g truskawek odłożyć na bok. 400 g truskawek odszypułkować. Przełożyć do miski. Dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus. (W przypadku truskawek mrożonych należy 400 g mrożonych truskawek przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować blenderem na mus).
  2. Żelatynę przełożyć do niedużego garnka i wymieszać z 5-cioma łyżkami zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca. Do rozpuszczonej żelatyny wlewać stopniowo puree truskawkowe, mieszając energicznie trzepaczką. Puree włożyć do lodówki, ale należy do niego zaglądać, aby za mocno nie stężał. Trwa to ok. 40 minut.
  3. W międzyczasie odłożone 100 g truskawek odszypułkować i pokroić w małą kostkę.
  4. Gdy mus zacznie tężeć (po ok. 40 minutach), wmieszać trzepaczką pokrojone truskawki. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć ją delikatnie z musem przy użyciu trzepaczki.
  5. Mus wyłożyć do formy. Wstawić najlepiej na noc do lodówki, aby mus dobrze stężał.
  6. Na drugi dzień ubić 200 g śmietanki na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżeczkę cukru pudru. Ubitą śmietanę wyłożyć na stężały mus.
  7. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na śmietanie.

Uwagi:

* Potrzebne jest 200 g plus ok. 3 sztuki biszkoptów.

** Można użyć truskawek świeżych lub mrożonych. W przypadku truskawek mrożonych należy użyć 400 g na sam mus, bez kawałków truskawek w środku.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Charlotte z musem truskawkowym Charlotte z musem truskawkowym Charlotte z musem truskawkowym

Powiązane przepisy