Baranek wielkanocny
Ocena użytkowników: 5 / 5
Klasyczny przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 125g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 75g masła
- 25g mąki ziemniaczanej
- 125g mąki pszennej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Ostudzić.
- Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Ubić jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę.
- W osobnej miseczce wymieszać obie mąki. Mąki przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
- Dalej mieszając dodać powoli roztopione masło.
- Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem. (Nie napełniać po sam brzeg. Ciasto urośnie podczas pieczenia. Jeśli jajka są duże, ciasta może być za dużo. Z reszty można zrobić np. babeczki ;))
- Baranka piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
- Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
- Baranka posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do formy na baranka :)
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas pieczenia: |
około 30- 35 min. | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.180 stopni , ale góra czy dół ? Czy termoobieg
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piekę góra-dół.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Beznadziejny przepis. To jest zwykły biszkopt. Baranek powinien być dużo twardszy! Nie polecam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dwa razy próbowałam z tego przepisu i dwa razy zakalec a w zeszłym roku z innego przepisu wyszło idealnie.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy tego baranka można zaraz wyciągać czy odczekać czy nie opadnie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Powinien ostygnąć w formie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam jak długo można przechowywać taki wypieki
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kilka dni, trzymany w worku lub pojemniku zamkniętym, aby nie obsychał.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.niestety nie znalazłam foremke na 0,6L. Kupiłam 1 L . Wyjdzie? Robił ktoś ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moim zdaniem wyjdzie, ja robiłam z tego przepisu w formie 0,6L, ale ciasta mi zostało jeszcze na małą babeczkę i 3 muffinki:)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można prosić o polecenie formy?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja mam firmy Kaiser, ale następnym razem kupiłabym inną, bo w tej słabo widać szczegóły. Na zdjęciu pierwszym jest baranek z innej formy, niestety nie pamiętam jakiej firmy, a na drugim zdjęciu jest z formy Kaiser i już np. tak oko i ucho nie wyszlo.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.I czy mogę zamienić odrobinę mąki pszennej na kakao jakbym chciała zrobić czarną owce? 😂
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, możesz.
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja mam pytanie jaka była forma? Taką zwykła metalowa czy żeliwna. Ja mam taką starą babciną i zawsze robiliśmy drożdżowego a tym razem chciałam taki i nie wiem czy wszystko robić tak samo? 🤔
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam zwykłą metalową.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo fajny przepis👍 Łatwy w wykonaniu a baranek smakuje wyśmienicie 😋😋😋
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy jeżeli baranka będę piekła w formie silikonowej, to mogę ustawić blachę na środku piekarnika?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli jest to plaska forma do pieczenia, to tak jak inne ciasta na środkowej lub poniżej środkowej, zależy jaki jest układ w piekarniku ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacyjny przepis
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A co jeśli mam formę na ok. 0,5 litra?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz ją użyć, ale napełnij ją ciastem pozostawiając jeszcze odstęp do brzegu formy, bo ciasto będzie rosło, a z reszty ciasta zrób małe babeczki ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Baran jak się patrzy, upiekłam 2 do drugiego dodałam na czubku łyżeczki sodę oczyszczoną, wyszedł bardziej puszysty :D
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na jaka ppjemnosc formy jest ten przepis ? Ja mam taka na 1litr? Czy muszę zwiększyć ilość produktów ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na 0,7 litra, jest podane w przepisie, w pkt. 6.
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":0,"5":0,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czytam przepis i mam ochotę się skusić spróbować bo niedługo święta, zastanawiam się tylko nad tym poziomem pieczenia ciasta. W przepisie jest napisane żeby piec na najniższym ruszcie piekarnika (zazwyczaj piecze sie na środku). Czy nie spowoduje to przypalenia od dołu ciasta jeśli bedzie grzałka góra dół?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Formę na baranka ustawiamy jeszcze na blasze, czyli od dołu do ciasta ciepło musi przejść aż przez dwie blachy (tą na której stoi forma i przez formę) dlatego piecze się na niższym poziomie. Też piekłam na grzałce góra- dół. Na pewno zależy też od piekarnika, ale takie były zalecenia w instrukcji przy formie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Chciałam podziękować za rewelacyjny przepis. Na początku byłam zdziwiona brakiem p.d.p, ale rośnie super. Upiekłam już trzy i to chyba nie koniec. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i mokrego dyngusa.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.super polecam bardzo mi smakowało i całej rodzinie :-) ;-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się