Tort czekoladowo- bananowy

Skromny tort, który upiekłam na bierzmowanie, z nieskomplikowaną dekoracją. Jest to tort czekoladowy, składający się z czekoladowych blatów biszkoptowych, przełożonych kremem czekoladowym z serka mascarpone i czekolady gorzkiej, wzbogacony o kawałki bananów. Obłożony jest również czekoladowym kremem, ale tym razem z białej czekolady. Dekoracja jest prosta, z samych różyczek z kremu i pokruszonych bez. Taki jasny tort może być tortem na chrzest, komunię, bierzmowanie, czy jako tort urodzinowy.

Składniki na tort o śr. 20 cm i ok. 12 cm wysokości:

Biszkopt czekoladowy (składniki na 4 blaty, 2 tortownice o średnicy 20cm):

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 60 g masła

Poncz:

  • ok. 230 ml soku pomarańczowego (z kartonu lub wyciśniętego z 2 pomarańczy)

Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:

  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 banany
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny

Krem mascarpone z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Dodatkowo:

  • kilka bez do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Do kremu mascarpone z gorzkiej czekolady należy najpierw przygotować ganache z gorzkiej czekolady: Gorzką czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
  2. Do kremu mascarpone z białej czekolady należy najpierw przygotować ganache z białej czekolady: Białą czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
  3. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  4. Przygotować biszkopt czekoladowy: Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło przełożyć do garnuszka i roztopić. Odstawić na bok.
  5. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  6. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  7. Następnie dodać startą czekoladę i zmiksować krótko.
  8. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao, a następnie roztopione, płynne masło.
  9. Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  10. Upieczone biszkopty wystudzić na kratce kuchennej. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  11. Banany obrać, pokroić na plasterki, przełożyć do miski i obtoczyć w soku z cytryny.
  12. Do schłodzonego ganache z gorzkiej czekolady dodać schłodzony serek mascarpone i 1 łyżkę przesianego cukru pudru. Całość zmiksować do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  13. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć ok. ⅓ kremu mascarpone z gorzkiej czekolady. W krem wcisnąć połowę plasterków banana. Przykryć drugim blatem i go nasączyć. Wyłożyć połowę pozostałego kremu czekoladowego. W krem wcisnąć resztę plasterków banana. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Rozłożyć resztę kremu czekoladowego, przykryć czwartym blatem i go nasączyć. (Jeśli macie obręcz do tortu, dobrze jest ją zapiąć, aby tort był prosty. Nie jest to jednak konieczne, bo kremy są stabilne).
  14. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc.
  15. Do schłodzonego ganache z białej czekolady dodać schłodzony serek mascarpone. Całość zmiksować do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  16. Schłodzony tort posmarować niegrubą warstwą kremu mascarpone z białej czekolady. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki i ozdobić tort, kręcąc kółka. (Jeden rząd pozostawiłam bez różyczek, ponieważ zabrakło kremu, a w to miejsce powtykałam kawałki bez. Bezy na torcie miękną od wilgotnego kremu. Tort można udekorować bezami z dzień podania, jeśli nie chcemy, aby zmiękły. Ja zrobiłam dekorację dzień wcześniej. Kawałki bez na boku tortu mocno wcisnąć w tort, bo mogą odpadać. Jak odpadną ponownie włożyć lub jeśli mocno namokły, zastąpić nowymi ;)).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowo- bananowy Tort czekoladowo- bananowy Tort czekoladowo- bananowy