Serce bezowe z bitą śmietaną

Beza w kształcie serca z bitą śmietaną, bezikami, świeżymi truskawkami i różami. Taka słodka beza to wspaniały prezent dla ukochanej osoby. Beza jest chrupiąca z zewnątrz, a w środku jest ciągnąca, klejąca. Pokryta jest bitą śmietaną. Możecie ją udekorować dowolnie. Najlepiej pasują świeże owoce. Dodatkowo można na śmietanie ułożyć bezy lub makaroniki, świeże kwiaty lub czekoladki i inne słodycze.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka (rozmiar M), najlepiej o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 200 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Bita śmietana:

  • 400 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:

  • świeże owoce
  • świeże kwiaty
  • różowy lub czerwony barwnik spożywczy w żelu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować duże serce. Papier odwrócić na drugą stronę.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  3. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 110°C (termoobieg).
  4. Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie otwartej gwiazdy. Wyciskać pianę, robiąc duże kleksy jeden obok drugiego. (U mnie wyszły dwa rzędy, jeden na drugim). Jeśli pozostanie piany, można dodatkowo zrobić kilka małych bezików. (Do piany pozostałej do zrobienia małych bez, dodałam trochę barwnika spożywczego, aby beziki miały smugi różowe).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 110°C (termoobieg). Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Można zostawić na noc w zamkniętym piekarniku).

2

  1. Świeże owoce umyć i dobrze osuszyć.
  2. Przygotować bitą śmietanę: Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
  3. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Udekorować bezę bitą śmietaną.
  4. Na śmietanie ułożyć owoce, beziki i kwiaty. (Jeśli nie jesteście pewni, czy kwiaty są niepryskane, to przed włożeniem w śmietanę, owińcie krótką łodygę w kawałek folii spożywczej).
  5. Beza powinna zostać zjedzona w dzień przygotowania.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Serce bezowe z bitą śmietaną Serce bezowe z bitą śmietaną Serce bezowe z bitą śmietaną