Lekki tort śmietankowy


Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie. Puszysty biszkopt przełożony jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Blaty można przełożyć grubą warstwą pianki, ponieważ jest jej bardzo dużo.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
- ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
- 1 szklanka cukru (lub 200 g)
- 2 łyżki wody
Krem:
- 500 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżki"
- 400 ml zimnego mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 czerwona galaretka np. truskawkowa, wiśniowa itd.
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Poncz:
- 250 ml wody
- 1 łyżka cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
- ok. 100 g posiekanych migdałów bez skórki
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
- Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odstawić na bok.
- 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem (według zaleceń na opakowaniu) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę. (Kremu wychodzi bardzo dużo).
- Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. (Należy zaglądać do niego regularnie. Jeśli mleko, śmietana i galaretka będą mocno zimne to krem może już przy mieszaniu zacząć tężeć).
- Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
- Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować i udekorować resztą kremu.
- Boki tortu ozdobić posiekanymi migdałami. (Migdały nabieram na dłoń i dociskam ją do boku tortu).
- Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Uwagi:
- Tort udekorowałam różami. Ponieważ kupne róże są pryskane i nie nadają się do spożycia, zawinęłam łodygi w folię spożywczą.
- 1 szklanka= 250ml
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.