Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Brownie z majonezem w wersji wielkanocnej

Mocno czekoladowe, soczyste, sycące i wilgotne ciasto brownie, ozdobione czekoladowymi gniazdkami z paluszków. To brownie zostało upieczone z dodatkiem majonezu, który prawie całkowicie zastępuje tłuszcz i jajka. W przypadku innych rodzai ciast, majonez wpływa również korzystnie na konsystencję wypieku.

Jako że u mnie w domu, odkąd byłam mała, mama używała majonezu Kieleckiego, kontynuując tę tradycję używam go chętnie nie tylko do bardzo wielu potraw, ale i do niektórych wypieków.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Brownie:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100 g majonezu kieleckiego
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 150 g cukru brązowego (ewentualnie zwykłego)
  • 2 jajka (rozmiar M)

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dekorację według przepisu: "Gniazdka wielkanocne z paluszków".
  2. Przygotować brownie: 50 g czekolady posiekać i odstawić na bok. 150 g czekolady połamać na kawałki i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Następnie ściągnąć z pieca i wmieszać trzepaczką majonez.
  3. Osobno wymieszać mąkę z kakao i przesiać.
  4. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Cukier nie musi się całkowicie rozpuścić). Zmniejszyć obroty na średnie i dodać stopniowo roztopioną czekoladę z majonezem. Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao i na końcu kawałki posiekanej czekolady.
  5. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 24x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej na 30 minut. Następnie wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne brownie pokroić na 16 kawałków i udekorować przygotowanymi gniazdkami.

Uwaga:

  • Gniazdka z paluszków można przygotować dzień wcześniej i pozostawić np. na blacie do zastygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania ciasta:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie z majonezem w wersji wielkanocnej Brownie z majonezem w wersji wielkanocnej
Brownie z majonezem w wersji wielkanocnej

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony