Czekoladowy chlebek bananowy bez glutenu i cukru

Zdrowe ciasto czekoladowe, o sprężystym i wilgotnym miąższu. Wilgotności nadają mu banany i jogurt naturalny. Ciasto jest bezglutenowe, osłodzone miodem. Zachowuje długo świeżość. Myślę, że zamiast miodu można również użyć syropu klonowego. Do tego przygotowuje się je łatwo i szybko, jak muffinki mieszając suche składniki z mokrymi. Dodatkowo polane jest zdrową polewą czekoladową z banana i kakao. Super duet. Koniecznie zróbcie polewę. Ciasto nie jest słodkie, a polewa dodaje mu wyrazistości i słodyczy. Jest jej więcej niż na pokrycie ciasta, więc można ją podać w formie kleksa do kawałka ciasta.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 17 porcji:

  • 140 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki jaglanej lub z ciecierzycy
  • 30 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 mocno dojrzałe, średniej wielkości banany
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 150 ml naturalnego jogurtu typu greckiego
  • 120 g płynnego miodu

Polewa:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ok. 1- 2 łyżek miodu (lub innej substancji słodzącej np. syropu klonowego)

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką jaglaną (lub z ciecierzycy). Odstawić na bok.
  2. W jednej misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
  3. Do drugiej miski dodać jajka, jogurt, obrane banany i miód. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować polewę. Banany obrać i przełożyć do miski. Dodać kakao i olej. Zmiksować blenderem na gładką masę. Posłodzić według uznania i zmiksować ponownie.
  7. Polewę wyłożyć na ciasto. Resztę polewy można podać do ciasta. (Można ciasto maczać w polewie lub rozsmarować ją jak na kanapce ;).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladowy chlebek bananowy bez glutenu i cukru Czekoladowy chlebek bananowy bez glutenu i cukru