Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Czekoladowy chlebek bananowy bez glutenu i cukru

Zdrowe ciasto czekoladowe, o sprężystym i wilgotnym miąższu. Wilgotności nadają mu banany i jogurt naturalny. Ciasto jest bezglutenowe, osłodzone miodem. Zachowuje długo świeżość. Myślę, że zamiast miodu można również użyć syropu klonowego. Do tego przygotowuje się je łatwo i szybko, jak muffinki mieszając suche składniki z mokrymi. Dodatkowo polane jest zdrową polewą czekoladową z banana i kakao. Super duet. Koniecznie zróbcie polewę. Ciasto nie jest słodkie, a polewa dodaje mu wyrazistości i słodyczy. Jest jej więcej niż na pokrycie ciasta, więc można ją podać w formie kleksa do kawałka ciasta.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 17 porcji:

  • 140 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki jaglanej lub z ciecierzycy
  • 30 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 mocno dojrzałe, średniej wielkości banany
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 150 ml naturalnego jogurtu typu greckiego
  • 120 g płynnego miodu

Polewa:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ok. 1- 2 łyżek miodu (lub innej substancji słodzącej np. syropu klonowego)

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką jaglaną (lub z ciecierzycy). Odstawić na bok.
  2. W jednej misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
  3. Do drugiej miski dodać jajka, jogurt, obrane banany i miód. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować polewę. Banany obrać i przełożyć do miski. Dodać kakao i olej. Zmiksować blenderem na gładką masę. Posłodzić według uznania i zmiksować ponownie.
  7. Polewę wyłożyć na ciasto. Resztę polewy można podać do ciasta. (Można ciasto maczać w polewie lub rozsmarować ją jak na kanapce ;).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladowy chlebek bananowy bez glutenu i cukru Czekoladowy chlebek bananowy bez glutenu i cukru

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony