Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
26 Komentarzy
Chałka z budyniem

Klasyczna chałka drożdżowa wzbogacona o budyń. Budyń zawinięty jest w drożdżowe wałki, które przeplatane ze sobą tworzą chałkę. Prezentuję Wam chałkę z budyniem waniliowym. Robiłam również chałkę dla porównania z budyniem malinowym i muszę przyznać, że z różowym budyniem chałka wygląda w środku atrakcyjniej. Ma jednak jedną wadę. Chałka podczas pieczenia rośnie i są miejsca, gdzie budyń lekko wychodzi na zewnątrz. Przy żółtym budyniu jest to oczywiście mniej widoczne niż przy różowym. Tak czy siak, obie wersje są równie smaczne.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu np. waniliowego (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 350 ml mleka
  • cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • gruby cukier do posypania, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienie. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając cukier i używając tylko 350 ml mleka. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować zaczyn. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. (Otrzymamy 2 długie chałki). Uformować 6 równych wałków. Wałki lekko rozwałkować.

2

  1. Wzdłuż każdego wałka na środku nałożyć łyżką budyń. Skleić brzegi i jeszcze raz zrolować w wałek. Z 3 wałków zapleść warkocz. (Zrobić 2 warkocze). Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.

3

4

5

  1. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryć chałki folią aluminiową).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Chałka z budyniem Chałka z budyniem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 1 lat temu
    Pierwszy raz w życiu piekłam chałkę i wyszła przepyszna,nie został okruszek,każdy się dopomina kiedy upiekę następną.To nie był pierwszy wypróbowany Pani przepis-wszystkie są idealne-dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dora · 2 lat temu
    Jako laik w tematyce piekarsko - ciastkarskiej potwierdzam, że przepis jest wspaniały i wyszło pysznie. Aż nabrałam chęci na dalsze eksperymenty w kuchni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andzia76 · 2 lat temu
    Wielkie dzięki za przepis.Jest prosty,a efekt -porostu BOMBA!!! Moi panowie zjadają się,nawet najmłodszy,który ma "długie ząbki" do jedzenia,prosił o jeszcze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Świetny przepis! Dzięki Przetrzymałam chałki przed drugim wyrośnięciem całą noc w lodówce. Rano wystawiłam na 45 min. w ciepłe miejsce, potem do piekarnika i wyszło rewelacyjnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Ja również robię z marmoladą i dodatkowo z kruszonką- pycha. A ciasto wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba (wrzucam tylko składniki, maszyna wyrabia, ciasto w niej super wyrasta i pozostaje tylko zawinąć i upiec). POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janina · 3 lat temu
    Zrobiłam wg tego przepisu, ale z dżemem i budyniem
    waniliowym. Efekt taki, że muszę co tydzień piec bo domownicy nie chcą innych wypieków.
    Chałka przepyszna!!! Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 4 lat temu
    Jak zwykle jestem zachwycona ....a zwłaszcza moi chłopcy, którzy zamiast kanapek do pracy i szkoły życzą sobie te drożdżówki. Piekę, więc buły z tego przepisu 2-3 razy w tygodniu i za każdym razem są rewelacyjne. Urozmaicam tylko nadzienie. Pozdrawiam. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Najka · 4 lat temu
    Przepyszne ciasto, mniam mniam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 4 lat temu
    Rewelacja! Piekę drugi raz. Za pierwszym mąż pytał czemu tak mało zrobiłam, a nasz niespełna roczny synek wcinał aż mu się uszy trzęsły. Nie wierzyłam, że on jest w stanie tyle zjeść :D. Pychota. Mąż już pod piekarnikiem wartę trzyma
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    inna Joanna · 4 lat temu
    Świetny przepis. Zrobiłam wszystko tak, jak w instrukcji. Jedyna modyfikacja polegała na posypaniu uformowanych chałek sezamem przed pieczeniem. Chałki wyszły wyśmienite i tak samo piękne jak na zdjęciach autorki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwetka · 4 lat temu
    Przepis świetny. Smak wspaniały, wygląd jeszcze lepszy. Polecam i dziękuję. Koniecznie trzeba posmarować ciasto jajkiem, a pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kama · 5 lat temu
    Cudowny przepis na ciasto!
    Idealnie się wyrabia, mięciutkie, doskonałe!
    Chałka jest przepyszna, budyń wcale mi nie uciekł jedną chałkę zrobiłam z budyniem właśnie, drugą z powidłami z aronii - nie pękła (chociaż się zanosiło Dziękuję za przepis!
    A tutaj moja chałeczka:
    http://ja-kama-mama.blogspot.com/2013/11/chaka-z-budyniem-waniliowym.html
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hanki · 5 lat temu
    Zrobiłam z budyniem i dżemem z borówek amerykańskich (wasny, gęsty i nic nie wypłynęło). Pyszności choć wizualnie nie tak piękne jak te :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 5 lat temu
    Chałkę można też posypać makiem :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Artur · 5 lat temu
    Upiekłem wg przepisu dwie chałki. Jedną z budyniem, a drugą z budyniem i marmoladą. Druga chałka jest dużo lepsza od samej budyniowej. Oczywiście kwestia gustu i smaku. Uwaga : to co zmieniłem w przepisie to ilość budyniu nie 1, a dwa opakowania na 0,75l mleka / moim zdaniem zbyt mało jest podane w przepisie na dwie chałki /.
    Ponadto dodałem nie 2, a trzy jajka. W chałce z drugiej/ mieszanej / zrobiłem 1 warkocz z budyniem, drugi mieszany-pół z budyniem i marmoladą. Trzeci warkocz z samą marmoladą. Użyłem 250g marmolady.
    Takie chałki do tej pory upiekłem już 4 razy i za każdym razem wychodzą takie same. Trzeba zwrócić tylko uwagą na dobre połączenie ciasta przy zwijaniu wałków, w których są budyń lub marmolada.Podany czas wykonania 2 chałek jest dużo, dużo większy!.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda M. · 5 lat temu
    mi też się kleiło i ciut więcej mąki dałam i wyszło super.z tym że córka nie lubi z budyniem i zrobiłam samą chałkę tylko na wierzch dałam kruszonkę...mniaaaaaaaam....córka nie chce jeść nic innego tylko chałka z masełkiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 5 lat temu
    DZIS ZROBILAM WYSZLO SUPER Z TYM ZE W PRZEPISIE JEST PODANA ZA MALA ILOSC MAKI JAK SIE ROBI Z TAKIEJ ILOSCI CIASTO SIE KLEI JA DODALAM 100G DO DRIOZDZY I 800G DO CIASTA WYSZLO OK POWODZENIA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kassai · 5 lat temu
    [quote]Cała chałka, przy użyciu jaj rozmiaru 'L' oraz mleka 2% tłuszczu ma około 3800 kcal, 100g białka, 113g tłuszczu oraz 610g węglowodanów. (17g. błonnika)[/quote]
    Ta wiedza w przypadku slodyczy jest zbedna i tylko wprowadza zle samopoczucie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 5 lat temu
    a ja robiłam i cos mi nie wyszlo :-| za bardzo sie kleiło a robiłam zgodnie z przepisem :sad:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mmaddziaa · 6 lat temu
    Cała chałka, przy użyciu jaj rozmiaru 'L' oraz mleka 2% tłuszczu ma około 3800 kcal, 100g białka, 113g tłuszczu oraz 610g węglowodanów. (17g. błonnika)

Polub nas na ...

Początek strony