Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Chałka z budyniem

Klasyczna chałka drożdżowa wzbogacona o budyń. Budyń zawinięty jest w drożdżowe wałki, które przeplatane ze sobą tworzą chałkę. Prezentuję Wam chałkę z budyniem waniliowym. Robiłam również chałkę dla porównania z budyniem malinowym i muszę przyznać, że z różowym budyniem chałka wygląda w środku atrakcyjniej. Ma jednak jedną wadę. Chałka podczas pieczenia rośnie i są miejsca, gdzie budyń lekko wychodzi na zewnątrz. Przy żółtym budyniu jest to oczywiście mniej widoczne niż przy różowym. Tak czy siak, obie wersje są równie smaczne.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu np. waniliowego (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 350 ml mleka
  • cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • gruby cukier do posypania, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienie. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając cukier i używając tylko 350 ml mleka. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować zaczyn. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. (Otrzymamy 2 długie chałki). Uformować 6 równych wałków. Wałki lekko rozwałkować.

2

  1. Wzdłuż każdego wałka na środku nałożyć łyżką budyń. Skleić brzegi i jeszcze raz zrolować w wałek. Z 3 wałków zapleść warkocz. (Zrobić 2 warkocze). Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.

3

4

5

  1. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryć chałki folią aluminiową).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Chałka z budyniem Chałka z budyniem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (27)

  1. Iza

Pierwszy raz w życiu piekłam chałkę i wyszła przepyszna,nie został okruszek,każdy się dopomina kiedy upiekę następną.To nie był pierwszy wypróbowany Pani przepis-wszystkie są idealne-dziękuję

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Dora

Jako laik w tematyce piekarsko - ciastkarskiej potwierdzam, że przepis jest wspaniały i wyszło pysznie. Aż nabrałam chęci na dalsze eksperymenty w kuchni.

  Załączniki
 
  1. Andzia76

Wielkie dzięki za przepis.Jest prosty,a efekt -porostu BOMBA!!! Moi panowie zjadają się,nawet najmłodszy,który ma "długie ząbki" do jedzenia,prosił o jeszcze

  Załączniki
 
  1. Ania

Świetny przepis! Dzięki Przetrzymałam chałki przed drugim wyrośnięciem całą noc w lodówce. Rano wystawiłam na 45 min. w ciepłe miejsce, potem do piekarnika i wyszło rewelacyjnie!

  Załączniki
 
  1. Kasia

Ja również robię z marmoladą i dodatkowo z kruszonką- pycha. A ciasto wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba (wrzucam tylko składniki, maszyna wyrabia, ciasto w niej super wyrasta i pozostaje tylko zawinąć i upiec). POLECAM

  Załączniki
 
  1. Janina

Zrobiłam wg tego przepisu, ale z dżemem i budyniem
waniliowym. Efekt taki, że muszę co tydzień piec bo domownicy nie chcą innych wypieków.
Chałka przepyszna!!! Dziękuję za przepis.

  Załączniki
 
  1. ania

Jak zwykle jestem zachwycona ....a zwłaszcza moi chłopcy, którzy zamiast kanapek do pracy i szkoły życzą sobie te drożdżówki. Piekę, więc buły z tego przepisu 2-3 razy w tygodniu i za każdym razem są rewelacyjne. Urozmaicam tylko nadzienie....

Jak zwykle jestem zachwycona ....a zwłaszcza moi chłopcy, którzy zamiast kanapek do pracy i szkoły życzą sobie te drożdżówki. Piekę, więc buły z tego przepisu 2-3 razy w tygodniu i za każdym razem są rewelacyjne. Urozmaicam tylko nadzienie. Pozdrawiam. :lol:

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Najka

Przepyszne ciasto, mniam mniam

  Załączniki
 
  1. ania

Rewelacja! Piekę drugi raz. Za pierwszym mąż pytał czemu tak mało zrobiłam, a nasz niespełna roczny synek wcinał aż mu się uszy trzęsły. Nie wierzyłam, że on jest w stanie tyle zjeść . Pychota. Mąż już pod piekarnikiem wartę trzyma

  Załączniki
 
  1. inna Joanna

Świetny przepis. Zrobiłam wszystko tak, jak w instrukcji. Jedyna modyfikacja polegała na posypaniu uformowanych chałek sezamem przed pieczeniem. Chałki wyszły wyśmienite i tak samo piękne jak na zdjęciach autorki.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony