Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Chałka z budyniem

Klasyczna chałka drożdżowa wzbogacona o budyń. Budyń zawinięty jest w drożdżowe wałki, które następnie przeplatane są ze sobą, tworząc chałkę. Prezentuję Wam chałkę z budyniem waniliowym. Robiłam również dla porównania z malinowym i muszę przyznać, że z różowym budyniem wygląda atrakcyjniej. Ma jednak jedną wadę. Chałka podczas pieczenia rośnie i są miejsca, gdzie budyń lekko wyjdzie. Przy żółtym budyniu jest to oczywiście mniej widoczne niż przy różowym. Tak czy siak, obie wersje są równie smaczne.

Składniki:

  • 250ml mleka + 350ml do przygotowania budyniu
  • 42g drożdży
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 600g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 1 opakowanie budyniu (na 500ml mleka)
  • ewentualnie gruby cukier do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu tylko w 350ml mleka. Ostudzić.
  2. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Do wyrośniętego zaczynu dodać 1 jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części (wyjdą 2 długie chałki). Uformować 6 równych wałków. Wałki lekko rozwałkować. Wzdłuż każdego wałka na środku nałożyć łyżką budyń. Skleić brzegi i jeszcze raz zrolować w wałek. Z 3 wałków zapleść warkocz (zrobić 2 warkocze). Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.

02

03

  1. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na około 30min. do wyrośnięcia.
  2. Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryć chałki folią aluminiową.
zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Chałka z budyniem

Chałka z budyniem

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Dora

    Jako laik w tematyce piekarsko - ciastkarskiej potwierdzam, że przepis jest wspaniały i wyszło pysznie. Aż nabrałam chęci na dalsze eksperymenty w kuchni.

  • Andzia76

    Wielkie dzięki za przepis.Jest prosty,a efekt -porostu BOMBA!!! Moi panowie zjadają się,nawet najmłodszy,który ma "długie ząbki" do jedzenia,prosił o jeszcze

  • Ania

    Świetny przepis! Dzięki :) Przetrzymałam chałki przed drugim wyrośnięciem całą noc w lodówce. Rano wystawiłam na 45 min. w ciepłe miejsce, potem do piekarnika i wyszło rewelacyjnie! :)

  • Kasia

    Ja również robię z marmoladą i dodatkowo z kruszonką- pycha. A ciasto wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba (wrzucam tylko składniki, maszyna wyrabia, ciasto w niej super wyrasta i pozostaje tylko zawinąć i upiec). POLECAM

  • Janina

    Zrobiłam wg tego przepisu, ale z dżemem i budyniem
    waniliowym. Efekt taki, że muszę co tydzień piec bo domownicy nie chcą innych wypieków.
    Chałka przepyszna!!! Dziękuję za przepis.

  • ania

    Jak zwykle jestem zachwycona ....a zwłaszcza moi chłopcy, którzy zamiast kanapek do pracy i szkoły życzą sobie te drożdżówki. Piekę, więc buły z tego przepisu 2-3 razy w tygodniu i za każdym razem są rewelacyjne. Urozmaicam tylko nadzienie. Pozdrawiam. :lol:

  • Najka

    Przepyszne ciasto, mniam mniam:)

  • ania

    Rewelacja! Piekę drugi raz. Za pierwszym mąż pytał czemu tak mało zrobiłam, a nasz niespełna roczny synek wcinał aż mu się uszy trzęsły. Nie wierzyłam, że on jest w stanie tyle zjeść :D. Pychota. Mąż już pod piekarnikiem wartę trzyma ;)

  • inna Joanna

    Świetny przepis. Zrobiłam wszystko tak, jak w instrukcji. Jedyna modyfikacja polegała na posypaniu uformowanych chałek sezamem przed pieczeniem. Chałki wyszły wyśmienite i tak samo piękne jak na zdjęciach autorki.

  • sylwetka

    Przepis świetny. Smak wspaniały, wygląd jeszcze lepszy. Polecam i dziękuję. Koniecznie trzeba posmarować ciasto jajkiem, a pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową.

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony