Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Piernik biblijny

Piernik jest bardzo smaczny, gotowy do spożycia od razu po ostygnięciu, a zawinięty w folię utrzymuje się przez co najmniej 2 tygodnie. Jest słodzony samym miodem, bez dodatku cukru. Nie przeraźcie się ilością składników. Piernik wychodzi wysoki i duży. Naprawdę warty wypróbowania.

Piernik biblijny, a właściwie Bibelkuchen (ciasto biblijne), ale piernik jest tutaj dokładniejszą nazwą, to pyszne ciasto stworzone ze składników, które znajdują się w Biblii. Proporcje zostały odpowiednio dobrane, aby powstało smaczne ciasto, natomiast wszystkie wymienione składniki (poza proszkiem do pieczenia) można odnaleźć w Biblii. W nawiasach podaję dla ciekawości, w których miejscach w Biblii one się znajdują.

Przepis przyniósł mi syn z lekcji religii i oznajmił, że zgłosił się do upieczenia tego ciasta na kolejną lekcję. Powiem Wam, że przepis mile mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Mój 11- letni syn zrobił je sam, oczywiście z nadzorem ;).

Składniki:

  • 250 g masła (Prz 30, 33)
  • 2 szklanki miodu (Sdz 14,18)
  • 4,5 szklanki (u mnie 675 g) mąki pszennej (1 Krl 5,2)
  • 2 szklanki rodzynek (1 Sm 30,12)
  • ¾ szklanki mleka (1 Kor 3,2)
  • 2 szklanki suszonych fig (Na 3,12)
  • 1 szklanka migdałów (Lb 17,23)
  • 6 jajek, temp. pokojowa (Jr 17,11)
  • 1 szczypta soli (Mt 5,13)
  • 4- 5 łyżeczek cynamonu (Wj 30,23)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (niestety w Biblii nie podane)

Sposób przygotowania:

  1. Figi i migdały posiekać. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło, miód, mąkę, mleko, jajka, sól, cynamon i proszek do pieczenia przełożyć do dużej miski i zmiksować mikserem przez ok. 1 minutę do połączenia. Dodać figi, migdały i rodzynki. Wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  3. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  4. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.

Uwagi:

  • 1 szklanka = 250 ml
  • (Biblijny sposób przygotowania: Księga Przysłów 23,14a. Piec 60- 90 minut - Księga Sędziów 10,4 dodając dwie lub 3 liczby. Gotowym ciastem podzielić się z biednymi- Ewangelia wg. św. Łukasza 14, 12-14).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 30

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Piernik biblijny Piernik biblijny Piernik biblijny

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony