Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Sernik z kawałkami galaretek

Pieczony sernik udekorowany kostkami galaretek. Pięknie kolorowy, niemalże bajkowy. Coś dla oka dziecka, ale i nie tylko ;). Bardzo łatwy do przygotowania. To zwykły sernik pokryty warstwą bitej śmietany i dużą ilością różnokolorowych galaretek, tworzących kopiec. Ilość kostek jest spora. Możecie użyć jedną lub dwie galaretki, jeśli chcecie. Mnie zależało, aby było ich dużo i kolorowo.

Sernik dobrze się kroi, bo galaretki są miękkie. Jednakże część kostek przy serwowaniu spadnie, co jest oczywiste. Proszę się tym nie denerwować lub użyć mniej galaretek ;).

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 10 g kakao
  • 190 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
  • 140 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)

Do dekoracji:

  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 galaretki różnokolorowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na kilka godzin lub na noc do lodówki.
  6. Przygotować dekorację. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na parę godzin do lodówki do stężenia.
  7. Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać.
  8. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  9. Bitą śmietanę wyłożyć na sernik. Rozłożyć kostki galaretek.

Uwagi:

  • Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
  • Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
  • W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia, bezglutenowy budyń i galaretki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik z kawałkami galaretek Sernik z kawałkami galaretek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony