Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Ciasto piernikowe z dżemem na maślance

Szybkie ciasto piernikowe z dżemem, maślanką i olejem. Ciasto jest wilgotne, miękkie i nie za słodkie. Dla wzbogacenia smaku dodałam rodzynki i orzechy do ciasta, ale można je pominąć. Do ciasta bardzo dobrze pasuje słodka, lekko kwaskowata polewa śliwkowa, przygotowana z powideł śliwkowych i czekolady.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 150 g cukru
  • 250 ml oleju np. rzepakowego
  • 250 ml maślanki lub mleka kwaśnego
  • 200 g dżemu (najlepiej kwaskowatego np. z owoców leśnych)
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • garść posiekanych orzechów np. włoskich (opcjonalnie)

Polewa śliwkowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo dżem. Następnie wlać cienkim strumieniem olej i maślankę.
  4. Dodać mieszankę mączną w dwóch porcjach i zmiksować na najniższych obrotach, krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką rodzynki i posiekane orzechy.
  5. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygło. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę śliwkową. Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka. Dodać powidła śliwkowe. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  9. Polewą posmarować wierzch ciasta.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto piernikowe z dżemem na maślance Ciasto piernikowe z dżemem na maślance Ciasto piernikowe z dżemem na maślance

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony