Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Jogurtowiec z mango i truskawkami

Lekkie, dwukolorowe ciasto bez pieczenia na jogurcie naturalnym. Ciasto jest bezglutenowe, a do tego może być bezcukrowe, jeśli cukier zastąpicie ksylitolem. Składa się z warstwy truskawkowej i z mango. Jest bardzo smaczne, piankowe, nie za słodkie. Polecam szczególnie w ciepłe dni.

Składniki:

Warstwa z mango:

  • 2 dojrzałe mango
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 3,5 %)
  • 20 g cukru lub ksylitolu
  • 10 listków żelatyny (lub 7,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%

Warstwa truskawkowa:

  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych*)
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 3,5 %)
  • 60 g cukru lub ksylitolu
  • 12 listków żelatyny (lub 9 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji (do wyboru):

  • plasterki mango
  • kawałki truskawek
  • wiórki kokosowe
  • posiekane pistacje lub inne orzechy
  • zielona herbata matcha

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować warstwę z mango. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  3. Mango umyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki. Odważyć 500 g miąższu (resztę można zachować do dekoracji), dodać jogurt i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cukier (lub ksylitol) najlepiej do smaku i ponownie zmiksować.
  4. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie połączyć z resztę masy, mieszając dalej trzepaczką lub miksując blenderem. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. U mnie trwało to ok. 30 minut).
  5. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do lekko tężejącej masy z mango.
  6. Masę wylać do tortownicy i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby warstwa stężała.
  7. Przygotować warstwę truskawkową. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Żelatynę namoczyć w 9 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  8. Truskawki, jogurt i cukier (lub ksylitol) zmiksować na gładką masę.
  9. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie połączyć z resztę masy, mieszając dalej trzepaczką lub miksując blenderem. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. U mnie trwało to ok. 30 minut).
  10. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do lekko tężejącej masy truskawkowej.
  11. Masę truskawkową wylać na stężałą warstwę z mango. Wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby obie warstwy dobrze stężały.
  12. Ciasto udekorować według uznania np. plasterkami mango i truskawek, wiórkami kokosowymi, posiekanymi pistacjami i herbatą matcha.

Uwaga:

*Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy najpierw przełożyć je do miski i pozostawić do całkowitego rozmrożenia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Jogurtowiec z mango i truskawkami Jogurtowiec z mango i truskawkami Jogurtowiec z mango i truskawkamiJogurtowiec z mango i truskawkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony