Bułki pszenno- żytnie
Ocena użytkowników: 5 / 5
Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki żytniej *
- 20g świeżych drożdży
- niecała szklanka ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
- Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.
- Z ciasta uformować 6 bułeczek.
- Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
- Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.
Uwaga:
Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.
1 szklanka= 250ml.
Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas pieczenia: |
około 20 min. | |
Czas oczekiwania: |
1 godz. 50 min. | |
Liczba sztuk: |
6 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piekę z tego przepisu chleb,dodaje drożdże suszone ciut więcej .chleb wychodzi naprawdę przepyszny długo świeży .Super przepis.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy ja mam odjąć te 4 łyżki z 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.tak
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy ktoś próbował na takim cieście upiec chleb? Bułeczki są pyszne, chciałbym mieć chleb o takim smaku.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Chleb na takim cieście jest pyszny i długo świeży.Piekłem dwukrotnie z dodatkiem słonecznika,raz w keksówce a raz tylko na blaszcze na papierze do pieczenia.Oba wyszły dobrze,ten na blaszcze niższyale za to miał więcej chrupiącej skórki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak długo piekłeś, w jakiej temperaturze?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(ok)zasada jest prosta. na kilogram mąk zaczyn robimy z 5 dkg. drożdży + 2 łyżeczki cukru. taka zaprawka podniesie nawet beton a z ciastem na bułeczki nie będziecie mieć kłopotów. Ja stara baba wam to mówię.
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Chciałam serdecznie podziękować za przepis. Udało się. Wątpiłam trochę, a wyszły pyszne prawdziwe bułki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Chcę upiec bułeczki ale mam tylko suche drożdże. Czy też ich mogę użyć?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, dałabym 7 g (jedną paczuszkę). Nie trzeba przygotowywać zaczynu, tylko zagnieść wszystkie składniki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Udało się. Bułki wyśmienite w smaku.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zapomniałam naciąć :) Ale i tak upiekły się super, z makiem na wierzchu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(yn)Bardzo fajne
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam wczoraj dokładnie wg przepisu, dałam tylko ciut mniej soli bo jej w sumie nie używam i musiałam podsypać może 50 gr mąki więcej. Wyszły przepyszne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, takie spręzyte, ale nie zbite. Specjalnie zostawiłam dwie, żeby sprawdzić czy następnego dnia są równie dobre - tak, co prawda juz nie chrupiące ale nadal spręzyste i mięciutkie. A, to pierwsze bułki, które urosły do góry i nie rozlały się pozostając płaskimi jak było z wcześniejszymi przepisami ;).
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ile czasu pani go pieczę?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pieke w 190 st przez 50min góra dół
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dwa dni temu upiekłam je po raz pierwszy i totalna porażka. Drożdże nie chciały rosnąć, bułeczki tak samo. Z tej ilość wyszło mi 6 mini bułeczek ok 3 cm. W środku zbite i sama sól w smaku.Postanowiłam upiec drugi raz bo tyle pozytywnych komentarzy było. Tym razem wodę z butelki dałam. Już drożdże ładniej wyrosły, bułeczki też od razu miały inny rozmiar. Muszę jeszcze nad smakiem popracować bo 1 1/4 łyżeczki soli to dla mnie za dużo a szczypta z kolei za mało 😉.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na zdjęciu wygląda, ze użyłaś mąki pełnoziarnistej, a jej w przepisie nie ma. To może być powodem niewyrastania, bo jest cieższa i potrzebuje więcej wody.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dokładnie. Ja piekę z tego przepisu ale mieszam 250 gr mąki chlebowej z 250 gr mąki pełnoziarnistej. Nieważne czy zamiast wody dam mleko czy maślankę czy kefir bo na koniec i tak dodaje prawie drugie tyle ciepłej wody (dodaje na oko - ma być odpowiednia konsystencja ciasta). Wyrabiam dłużej niż 4 minuty. Nigdy mi bułki nie oklapły - zawsze piękne i pyszne 🤤 🥳
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Za pierwszym razem wyszły jak placki 🤪 bo dałam za mało mąki. Ale tym razem są jak złoto 😍 wielkie dzięki za przepis 😘
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo smaczne .Polecam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszne
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bułeczki są przepyszne! Robiłam z mąką żytnią typ 2000 i pasuje doskonale.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam serdecznie, mam problem z bułkami w nowym piekarniku. Piekę jak zawsze 190st- 20 min i wychodzą stożkowate. Czy mam zwiększyć temp? Pozdrawiam. Ps zawsze wychodziły idealne jak na 2 zdj.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz spróbować wyższą temperaturę, żeby szybciej się spiekły i nie szły tak do góry. Musisz poeksperymentować ;)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za przepis, bułki wyszły pyszne. Nie jest to ciasto, które wyrabia się na stole bo dość się klei ale po wyrośnięciu spokojnie dało się uformować bułki. Użyłam mieszanki mąk: zwykłej białej 650, żytniej 700 i pełnoziarnistej orkiszowej, soli dałam łyżeczkę. Przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ale soli nie 1 i 1/4 ,Tylko 1/4 łyżeczki .
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak się chce niesłone to owszem.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można dać pół na pół maki pszennej i żytniej?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się