Babka waniliowa (bez glutenu i laktozy)

Pyszna, miękka babka o smaku waniliowym upieczona na mąkach bezglutenowych. Do tego zamiast masła można użyć oleju, aby babka była bez laktozy. Puszysta i tak lekka, że przypomina biszkopt ;)

Składniki na formę z kominkiem o śr. 22 cm:

Ciasto:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 ml oleju rzepakowego lub 200 g masła
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (łącznie 80g, jeśli będzie mniej niż 80g dosypać skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm dobrze wysmarować masłem (lub margaryną bez laktozy) i obsypać mąką ryżową. Odstawić na bok.
  2. Jeśli używamy masła, należy je roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. W misce wymieszać mąkę ryżową, jaglaną, 80 g budyniu waniliowego w proszku (lub mniej i uzupełnić skrobią) oraz proszek do pieczenia. Przesiać.

2

  1. Całe jajka ubijać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej lub przestudzone masło.

3

  1. Wyłączyć mikser i dodawać stopniowo mieszankę mączną, mieszając delikatnie trzepaczką.
  2. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.

5

  1. Po upieczeniu pozostawić na chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
  2. Chłodną babkę wyciągnąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
  3. Babkę przechowywać, zawiniętą w worku foliowym lub szczelnym pojemniku na ciasto, w suchym miejscu. Zachowuje świeżość co najmniej przez 3 dni.

Uwaga:

  • Proszę dobrze wysmarować i obsypać mąką formę. Ja górę formy nie obsypałam dokładnie i jak widać na zdjęciach, babka na dole jest lekko postrzępiona, bo przykleiła się do formy.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16- 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka waniliowa (bez glutenu i laktozy) Babka waniliowa (bez glutenu i laktozy)