Brownies z serem i malinami (keto, low carb)

Czekoladowe ciasto niskowęglowodanowe z masą serową i malinami. Mocno czekoladowe, z delikatną, kremową warstwą serową i do tego kwaskowe, orzeźwiające maliny.

Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 249 kcal, B: 7,2g, T: 22,4g, W: 5,6g (W netto: 3,3g).

Składniki na formę o wymiarach ok. 24x 24 cm:

Ciasto brownie:

  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej 80% kakao
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g erytrytolu
  • 200 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
  • 30 g kakao
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 250 g serka typu Philadelphia lub mascarpone, temperatura pokojowa
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 40 g erytrytolu

Dodatkowo:

  • 100 g malin, świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Polecam kwadratową tortownicę. Wtedy papier do pieczenia położyć na dnie formy i zapiąć obręcz). Odstawić na bok.
  2. Przygotować brownie: W miseczce wymieszać trzepaczką zmielone, blanszowane migdały, kakao i szczyptę soli. Odstawić na bok.

2

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.

3

  1. Całe jajka ubijać z erytrytolem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników.

4

  1. Wyłączyć mikser i wmieszać delikatnie szpatułką suche składniki z miski.

5

  1. ⅔ ciasta przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  2. Przygotować masę serową: Do miski przełożyć serek, jajko i erytrytol. Wymieszać energicznie trzepaczką na gładką masę.

6

  1. Masę serową rozłożyć na brownie. Na masie serowej rozłożyć kleksy z pozostałego ciasta i delikatnie je rozpłaszczyć. Rozłożyć maliny i delikatnie je wcisnąć.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.

8

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownies z serem i malinami (keto, low carb) Brownies z serem i malinami (keto, low carb)