Pączki hiszpańskie (bezglutenowe)

Bezglutenowe pączki hiszpańskie (wiedeńskie lub gniazdka) przygotowane na mące ryżowej z dodatkiem kukurydzianej i skrobi. Pączki są lekkie, puszyste, zaraz po usmażeniu chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Z czasem miękną i tracą chrupiącą skórkę. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania. Przygotowuje się je z ciasta parzonego, które nie zawiera dodatku cukru. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane. Zamiast lukru można oprószyć je cukrem pudrem.

Składniki na ok. 23 sztuki:

Ciasto parzone:

  • 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2- 3 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone: Do miski wsypać skrobię, mąkę kukurydzianą i ryżową, wymieszać i przesiać. Odstawić na bok.
  2. Wodę, masło i szczyptą soli przełożyć do rondelka i zagotować, mieszając, aby masło się rozpuściło.

2

  1. Dodać na raz mieszankę mączną i bardzo szybko wymieszać najlepiej łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej na średniej mocy palnika (ok. 3 minut), energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa.

3

  1. Ciasto przełożyć do wysokiej miski i pozostawić na ok. 7- 10 minut, aż będzie lekko ciepłe. Przemieszać co jakiś czas. Do lekko ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.

Pierwsze jajko:

4

Drugie jajko (po lewej) i trzecie (po prawej):

5

Czwarte jajko, po lewej stronie zmiksowane, po prawej dodatkowo wymieszane szpatułką:

6

  1. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty* o wymiarach 8x 8 cm. Kwadraty posmarować cienko olejem.
  2. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
  3. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto, formując okręgi.
  4. W międzyczasie w szerokim garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury ok. 175- 180°C.
  5. Okręgi (razem z papierem) wkładać partiami (po 3- 4 sztuki w zależności od średnicy garnka) do rozgrzanego tłuszczu papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i należy go wyciągnąć np. szczypcami lub ostrożnie widelcem. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. (Czas pieczenia z obu stron wynosi ok. 8 minut). Wyjmować widelcem lub łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.

7

8

  1. Przygotować lukier: Rozetrzeć przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i wodą, aby był gładki i bez grudek. Chłodne pączki posmarować lukrem np. przy użyciu silikonowego pędzla.
  2. Najlepiej smakują w dzień przygotowania, ale również na drugi dzień są smaczne.

Uwaga:

* Kawałków papieru do pieczenia nie musi być tyle co pączków. Można wykorzystać również te wcześniej użyte 🙂

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 23

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pączki hiszpańskie (bezglutenowe) Pączki hiszpańskie (bezglutenowe)

Powiązane przepisy