Tort piłka nożna

Tort urodzinowy w kształcie piłki nożnej w 3D. Składa się z dwóch ciast pieczonych w metalowej misce, przełożonych kremem ganache z ciemnej czekolady. Cały tort pokryty jest kremem ganache z białej czekolady i fondantem. (Ja użyłam metalowej miski, ale są również do kupienia specjalne półkule do pieczenia, jeśli ktoś korzystałby z nich częściej). Tort jest dość prosty w smaku, ale smaczny. To ciasto ucierane, przełożone kremem czekoladowym, uwielbianym przez dzieci.

Bardzo dobrze pracowało mi się przy tym torcie. Największa trudność to wycięcie równej kuli. Wiadomo, że złożone ciasto nie wyjdzie idealnie okrągłe i będzie wymagało naszej korekty, więc tutaj dobre oko jest potrzebne ;) Jest to ważny krok, ponieważ tylko na okrągłej kuli, łatki będą do siebie dobrze pasować i ich układanie będzie przyjemnością.

Na całą piłkę potrzeba 12 pięciokątów i 20 sześciokątów. Ponieważ tort nie jest całkiem okrągły, a ścięty od dołu, to tych łatek na tort potrzeba trochę mniej. (Ja wycinałam i od razu układałam na torcie. Potrzebne będzie ok. 11 pięciokątów i 15 sześciokątów). Każdy tort może mieć inną średnicę, w zależności od tego, jakiej miski użyliście, dlatego wielkość łatek też będzie indywidualna. Na szczęście istnieje wzór, dzięki któremu można łatwo wyliczyć długość boku potrzebnej figury. Obie figury są równoramienne, czyli wszystkie ich boki są takie same. Do wyliczenia długości boku, potrzebujemy najpierw zmierzyć obwód naszego tortu. Kolejno pomnożyć go razy dwa, a następnie podzielić przez 30.

Przykład:

Obwód mojego tortu to 62 cm.

62 x 2= 124

124: 30= 4,13 (szukana długość boku pięciokąta i sześciokąta)

Składniki na tort o śr. ok. 20 cm:

Ciasto ucierane (składniki podane na jedno ciasto, należy upiec dwa takie ciasta):

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • skórka starta z ½ cytryny (niewoskowanej)
  • 250 g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180 g mąki kukurydzianej lub jaglanej i 70 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej) + do posypania miski
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem ganache z gorzkiej czekolady:

  • 200 g czekolady gorzkiej (ok. 50% kakao)
  • 300 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%

Ganache z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 50 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
  • 100 g masła, temperatura pokojowa

Do dekoracji:

  • biały fondant, ok. 180 g
  • czarny fondant, ok. 100 g
  • cukier puder do podsypywania

Dodatkowo:

  • głęboka, metalowa miska (u mnie o górnej średnicy 20 cm i pojemność 3 litry)
  • metr krawiecki
  • linijka i nożyczki
  • mały, ostry nożyk (do wycinania łatek)
  • szpatułka/ patyczek do modelowania lub wykałaczka (do zrobienia dziurek jako szwu)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ganache z gorzkiej czekolady: Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietankę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć talerzykiem lub folią spożywczą i wstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki.
  2. Miskę wysmarować masłem i posypać mąką.
  3. Przygotować ciasto ucierane: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić na bok.
  4. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 7 minut). Dalej miksując, wlewać stopniowo olej. Dodać startą skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mąkę z proszkiem w 2- 3 porcjach. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników lub wymieszać szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne ciasto wyciągnąć z miski i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.

2

  1. W ten sam sposób upiec drugie takie same ciasto. Chłodne przeciąć dwukrotnie na trzy blaty.
  2. Z górnym blatów ściąć przypieczoną warstwę, pokruszyć odcięte ciasto i odłożyć na bok.
  3. Ganache z gorzkiej czekolady wyciągnąć z lodówki i ubić krótko mikserem na średnich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu.
  4. Na paterze układać blaty: najmniejszy, średni, duży i z drugiego ciasta na odwrót (czyli największy, średni i mały), przekładając je cienką warstwą kremu.

3

4

  1. Na górę dać krem i odłożone okruszki wymieszane z pozostałym kremem, lekko dociskając do ciasta (aby powstało zaokrąglenia).
  2. Ciasto wstawić na ok. 3 godziny do lodówki, aby krem stwardniał.
  3. Schłodzone ciasto wyrównać nożem, odcinając niepotrzebne ciasto, aby powstała kula.

5

  1. Przygotować ganache z białej czekolady: Czekoladę posiekać. Śmietankę mocno podgrzać. Garnek ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. (Konsystencja będzie gęstawa). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo roztopioną czekoladę.
  2. Tort obłożyć ganache i wygładzić*. Tort wstawić na co najmniej 30- 60 minut do lodówki, aby ganache stężał.
  3. Przygotować szablon pięciokąta i sześciokąta: Chcąc obliczyć długość boku pięciokąta i sześciokąta (których wszystkie boki są równe) należy najpierw zmierzyć obwód kuli, pomnożyć go przez 2, a następnie podzielić przez 30. Otrzymany wynik to długość boku. (Przykład można zobaczyć we wstępie). Szablon indywidualnie dopasować, aby figury miały wyliczoną długość.

6

Kliknij tutaj, albo na zdjęcie, aby otworzyć szablon jako plik PDF do druku.

szablon piłka nożna

  1. Biały i czarny fondant zagnieść osobno i rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Przy pomocy szablonów wycinać czarne pięciokąty i białe sześciokąty, przykrywając wycięte folią spożywczą, aby nie obsychały.

7

  1. Wyciągnąć tort z lodówki i ułożyć na środku na górze pierwszy czarny pięciokąt. Wokół niego ułożyć białe pięciokąty. Postępować tak dalej, tworząc wzór piłki. (Wkoło czarnego pola są zawsze same białe pola).

8

  1. Dodatkowo szpatułką do modelowania albo wykałaczką można zrobić drobne dziurki, przypominające szew.

9

  1. Tort można przechowywać w lodówce przez kilka dni. (Mój zrobiłam dzień przed podaniem).

Uwaga:

* Ważne jest, aby krem pokrywający tort dobrze wygładzić, ponieważ nierówności będą przebijać przez masę cukrową (jeśli będzie ona cienko rozwałkowana). Ja trochę za mało wygładziłam krem, ale poradziłam sobie z tym, wygładzając gotowy tort pokryty masą cukrową szpachlą do wygładzania masy cukrowej. Krem na torcie, który postał w temperaturze pokojowej podczas dekorowania masą cukrową trochę zmiękł i gładząc szpachlą dało się go wyrównać, ale nie całkowicie.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort piłka nożna Tort piłka nożna Tort piłka nożna