Ciasteczka z czekoladą (keto, low carb)

Niskowęglowodanowe ciasteczka z kawałkami czekolady na bazie mąki migdałowej. Bardzo smaczne, lekko chrupiące z zewnątrz. Do tego są bezglutenowe i zgodne z dietą ketogeniczną.

Makro 1 ciasteczka (ok. 19 g): 101 kcal, B: 3,2g, T: 9g, W: 2g (W netto: 1,16g).

Składniki na ok. 16 ciasteczek o śr. 5 cm:

  • 150 g zmielonych migdałów*, blanszowanych lub ze skórką
  • 40 g erytrytolu
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 40 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej o co najmniej 85% kakao

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić.
  2. Czekoladę posiekać na nie za drobne kawałki.
  3. Do miski wsypać zmielone migdały i erytrytol. Dodać jajko i lekko ciepłe lub chłodne, ale płynne masło. Wymieszać łyżką do połączenia.

2

  1. Dodać posiekaną czekoladą i ponownie wymieszać.

3

  1. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać kopiatą łyżeczkę masy. Uformować rękami okrągłe ciasteczka o ok. 1 cm grubości.
  2. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku, ok. 20- 22 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią. Wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na chwilę na blasze, następnie przenieść na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Chłodne ciasteczka dobrze przechowują się w szczelnej puszce przez co najmniej 1 tydzień.

Uwaga:

* Mogą być również zmielone orzechy laskowe. Na ostatnim zdjęciu te ciemne ciasteczka są właśnie na zmielonych orzechach laskowych.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka z czekoladą (keto, low carb) Ciasteczka z czekoladą (keto, low carb) Ciasteczka z czekoladą (keto, low carb)Ciasteczka z czekoladą (keto, low carb)