Chrupiące ciastka owsiane

Ciastka owsiane i jednocześnie maślane. Są mega chrupiące, duże, smaczne, łatwe w przygotowaniu i możecie je również zrobić w wersji bezglutenowej.

Składniki na ok. 35 ciastek o śr. ok. 7 cm:

  • 200 g płatków owsianych: górskich lub błyskawicznych (w wersji bezglutenowej: dowolnych płatków bezglutenowych)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 60 g mąki ryżowej i 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
  • 70 g zmielonych migdałów (blanszowanych lub ze skórką)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, zmielone migdały i cukier puder. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i jajko. Całość zagnieść robotem kuchennym lub ręką, aż wszystkie składniki się połączą, szczególnie uważając, aby nie było kawałków masła. (Masa jest bardzo klejąca).
  2. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

2

  1. Rękami odrywać kawałki ciasta, formować kulki o śr. ok. 3,5 cm i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczyć i brzegi zaokrąglić palcami. (Odstępy nie muszą być duże. Ciasteczka nie rosną za dużo).

3

4

  1. Piec jedną blachę po drugiej ok. 15 minut, aż brzegi się zarumienią, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wychodzą 2 blachy ciastek). Pozostawić na blasze do ostygnięcia.
  2. Chłodne ciasteczka dobrze przechowują się w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce przez co najmniej 1 tydzień.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chrupiące ciastka owsiane Chrupiące ciastka owsiane