Ciastka brownie

Pyszne, czekoladowe ciastka w stylu brownie. Są lekko kruche z zewnątrz, popękane, błyszczące (jak klasyczne brownie), a w środku miękkie i wilgotne.

Ważne, aby nie wydłużać czasu pieczenia, bo będą suche i kruche, zamiast miękkie w środku. Mogą wydawać się jeszcze niedopieczone, ale jak będą upieczone z zewnątrz to w środku będą odpowiednio miękkie. Zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne i muszą lekko przestygnąć zanim będziemy mogli ściągnąć je z blachy.

Składniki na ok. 26 ciastek o śr. 6 cm:

  • 250 g czekolady gorzkiej o ok. 50- 60% zawartości kakao (200g do roztopienia + 50g posiekanej)
  • 40 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 g cukru brązowego, najlepiej drobnego

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  2. Czekoladę posiekać. 50 g odłożyć na bok.
  3. 200 g czekolady i masło przełożyć do miseczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do przestygnięcia. (Masa czekoladowa jest dość gęsta).
  4. Całe jajka ucierać z cukrami na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut na jasną, kremową masę. (Cukier może się całkowicie nie rozpuścić).

2

  1. Zmniejszyć obroty na niskie. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem (może być delikatnie ciepła) i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać szpatułką do połączenia. Na końcu wmieszać odłożoną, posiekaną czekoladę.

3

  1. Dwie duże, płaskie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać po kopiatej łyżeczce ciasta na każde ciastko (pozostawiając odstępy) i palcem uformować, aby były w miarę okrągłe. (Przygotowuję pierwszą blachę i piekę ciastka. Reszta ciasta czeka w misce na blacie i pod koniec pieczenia pierwszej blachy, nakładam ciasto na drugą blachę).

4

  1. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciastka pozostawić na blasze, aby lekko ostygły, następnie przenieść na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Podczas pieczenia lekko podnoszą się do góry. Podczas stygnięcia robią się płaskie).

Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika:

5

Po krótkiej chwili opadają:

6

  1. Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, przez ok. 3- 5 dni.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 26

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciastka brownie Ciastka brownie Ciastka brownie