Serowe ciasteczka zajączki

Szybkie ciasteczka wielkanocne z ciasta serowo- olejowego. Ciasteczka są miękkie, puchate, lekko wilgotne w środku, szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje. Zagniatamy go chwilę, tylko do połączenia się składników.

Składniki na dwie blachy (ok. 30 sztuk):

Ciasto serowe:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie 20%)
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 50 ml mleka
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • skórka starta z połowy cytryny

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Najlepiej przesiać.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko, olej i startą skórkę z cytryny. Dodać mąkę z proszkiem i zagnieść chwilę, najlepiej robotem kuchennym lub mikserem ręcznym (z hakami do zagniatania ciasta) na jednolite ciasto. (W razie potrzeby zagnieść jeszcze chwilę rękami. Ciasto powinno być fajnie miękkie i elastyczne).
  3. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,8 cm. Wykrawać większą foremką* (co najmniej 6x 8 cm) dowolne kształty i układać na dużej, płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą dwie blachy ciastek).
  4. W międzyczasie roztopić masło.
  5. Ciasteczka posmarować chłodnym masłem, najlepiej przy pomocy silikonowego pędzelka.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) ok. 15- 20 minut, aż lekko się zarumienią. (Czas pieczenia może się lekko różnić w zależności od wielkości foremki).
  2. W międzyczasie wymieszać w głębokim talerzu lub misce cukier z cukrem waniliowym.
  3. Upieczone ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i jeszcze ciepłe smarować po jednym ponownie roztopionym masłem z wierzchu (w razie potrzeby masło chwilę podgrzać, jeśli zaczęło gęstnieć) i tą posmarowaną stroną włożyć do cukru i lekko docisnąć, aby cukier przykleił się do masła. Odłożyć do ostygnięcia.

3

  1. Ciasteczka najsmaczniejsze są w dzień pieczenia, ale można je przechować w puszcze do dnia następnego i też będą smaczne.

Uwaga:

* Polecam większe foremki, wtedy ciastka będą pulchne i wilgotne w środku. Przy małych foremkach ciasteczka będą twarde.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Serowe ciasteczka zajączki Serowe ciasteczka zajączki