Chlebek chmurka

Chleb oopsie/ cloud bread to delikatne, lekkie niczym chmurka pieczywo bez mąki. Super alternatywa dla pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej, keto i bezglutenowej. Właściwie to bardziej bułki, niż chlebki, bo są nieduże i okrągłe. Są neutralne w smaku i można zajadać je zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym dodatkiem. Można wsadzić do środka (lub pomiędzy dwie bułeczki) na przykład burgera, liść sałaty, plasterki ogórka kiszonego, pomidora i trochę majonezu. Mmm, pycha. Pasuje również jako dodatek np. do jogurtu z malinami i posiekanymi orzechami, jeśli mamy ochotę na słodkie śniadanie.

Świeże bułeczki są najsmaczniejsze, ponieważ są delikatnie chrupiące z zewnątrz. Potem robią się całe miękkie, ale nadal pozostają smaczne.

Do przygotowania bułeczek potrzebne są tylko 2 składniki: jajka i trochę sera. Są łatwe do przygotowania i dosłownie w 10 minut gotowe do pieczenia.

Piekłam te bułeczki na różnych rodzajach serów. Można użyć twarogu klasycznego lub z wiaderka, serka kremowego, czy mascarpone. Proszek do pieczenia można pominąć, jeśli nie chcecie go używać. Podnosi od troszkę bułeczki, ale według mnie nieznacznie. Bułeczki i tak są płaskie, a całej delikatności nadaje im dobrze ubita piana z białek.

Składniki na ok. 6 sztuk:

  • 2 jajka (u mnie rozmiar M), najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 50 g serka, do wyboru: kremowego typu Philadelphia, twarogu klasycznego lub z wiaderka, serka mascarpone, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C (grzałka góra- dół).
  3. Oddzielić białka od żółtek do dwóch misek (w miarę wysokich, bo białka i żółtka będą ubijane). Do białek dodać szczyptę soli, a do żółtek ser.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia.
  5. Żółtka zmiksować z serkiem (twarogiem z wiaderka, kremowym lub mascarpone) przez ok. 1 minuty na najwyższych obrotach, używając miksera ręcznego*. Uwaga: Jeśli używamy klasycznego, niemielonego twarogu to należy zmiksować go z żółtkami przy użyciu blendera ręcznego, aby grudki sera się rozbiły i powstała gładka masa.

2

  1. Pianę z białek dodać do masy serowo- żółtkowej i delikatnie połączyć łyżką lub szpatułką.

3

  1. Na przygotowaną blachę nakładać łyżką 6 okrągłych placków, zachowując odstępy.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 150°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze, aby trochę lub całkiem ostygły. (To jest normalne, że opadają).

5

  1. Przechowywać do ok. 5 dni szczelnie zamknięte w lodówce. Można je również zamrozić. (Do dnia następnego można przechować w chlebaku).

Uwaga:

* Miksuję tymi samymi trzepakami, co pianę. Nie trzeba ich po pianie myć.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chlebek chmurka Chlebek chmurka