Jogurtowiec

Lekkie ciasto na jogurcie naturalnym z galaretkami. Proste ciasto składające się tylko z galaretek i jogurtu, bez dodatkowego cukru. Ciasto jest lekkie, delikatne, orzeźwiające i nie za słodkie.

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:

  • 1 kg gęstego jogurtu typu greckiego 10%
  • 1 galaretka cytrynowa (do jogurtu)
  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe, na kostki)

Do posypania (opcjonalnie):

  • kilka kostek białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. 3 galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na co najmniej 2 godziny (lub dłużej) do lodówki, aby stężały.

2

  1. Stężałe galaretki pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie kolory wymieszać.
  2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć.
  3. Jogurt przełożyć do miski i miksując, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką kostki galaretek.
  4. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na noc do stężenia.
  5. Gotowe ciasto można posypać wiórkami z białej czekolady.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Jogurtowiec Jogurtowiec Jogurtowiec