Kokosanki na mleku skondensowanym

Ekspresowe kokosanki tylko z dwóch składników: wiórków kokosowych i słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy wymieszać te dwa składniki, wyłożyć na blachę i upiec. Proste i szybkie do przygotowania. Kokosanki są soczyste, lepkie, słodkie i smaczne. Jeśli chcielibyście trochę mniej słodsze, to można dodać do nich małą ilość sera twarogowego z wiaderka, ale tylko ok. 50- 60 g, aby masa nie wyszła za rzadka i kokosanki podczas pieczenia się nie rozjechały.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 1 puszka (ok. 400 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 200 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe i słodzone mleko skondensowane przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
  2. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać kleksy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Kokosanki przechowywać najlepiej w szczelnej puszce. Utrzymują się przez co najmniej 1 tydzień.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Kokosanki na mleku skondensowanym Kokosanki na mleku skondensowanym

Powiązane przepisy