Żelka z owoców leśnych

Żelka z owoców leśnych do tortów to warstwa galaretki przygotowana z mrożonej mieszanki owoców leśnych (jagód, jeżyn, malin, mogą być również truskawki, porzeczki, borówki i wiśnie), żelatyny, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Jest intensywnie owocowa w smaku, ma piękny bordowy kolor, jest orzeźwiająca i lekko kwaskowa. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Można ją również zamrozić. (Żelkę zamrożoną układamy na torcie bez jej rozmrażania, a gotowy tort powinien być przygotowany najlepiej dzień przed podaniem, aby zdążyła się w nim rozmrozić).

Przykładowy tort z żelką z owoców leśnych: "Tort z owocami leśnymi".

Żelka z mrożonej mieszanki owoców leśnych:

Składniki na tortownicę o śr. 16- 17 cm, żelka o grubości ok. 1 cm:

  • 250 g mieszanki owoców leśnych, mrożona
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
  2. W tym czasie zamrożone owoce przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i zasypać cukrem. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż owoce zmiękną. (Jeśli w mieszance są truskawki, które są największe z tych owoców, można je w trakcie podgrzewania rozdrobnić łyżką, aby wszystkie owoce równomiernie się rozmroziły).

2

  1. Garnek ściągnąć z pieca i owoce zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skóry i pestek. (Powinniśmy uzyskać ok. 200 ml puree).

3

  1. Puree owocowe mocno podgrzać. Wlewać do napęczniałej żelatyny, mieszając łyżką. Mieszać dokładnie, aby żelatyna się rozpuściła. (Inny sposób: Nie podgrzewamy przetartego puree. Natomiast podgrzewamy, mieszając napęczniałą żelatynę, aż się rozpuści. Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące. Mieszając, wlewamy stopniowo puree).

4

  1. Tortownicę o średnicy ok. 16- 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
  2. Puree wlać do tortownicy. Chłodne wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).

5

  1. Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.
  2. Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Żelka z owoców leśnych