Babka waniliowa

Prosta, miękka, wilgotna babka o smaku waniliowym. Pyszny dodatek do kawy, ale również do zabrania na piknik, do szkoły nawet w upały. Dobrze się przechowuje. Włożona w worek pozostaje wilgotna przez kilka dni. Można ją również zamrozić.

Składniki na formę z kominkiem o śr. 22 cm:

Ciasto ucierane:

  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 180 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku. Przesiać.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy przełożyć do misy miksera. Ucierać na wysokich obrotach przez kilka minut na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku. (Każde żółtko ucierać ok. 0,5- 1 minuty).
  5. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać mieszankę mączną i mleko w dwóch porcjach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
  6. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  7. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  8. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.

2

  1. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie chłodne.
  2. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka waniliowa Babka waniliowa Babka waniliowaBabka waniliowa