Czekoladowy tort z kolorowymi galaretkami

Mocno czekoladowy tort z orzeźwiającą pianką a'la ptasie mleczko z dodatkiem galaretek w środku. Obłożony jest bitą śmietaną i udekorowany kostkami galaretki. Tort jest ciężki, zwarty, łatwo podzielny i mocno czekoladowy.

Składniki na tort o śr. 26 cm i wysokości ok. 10 cm (bez dekoracji):

Ciasto czekoladowe:

  • 250 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 180 ml mleka
  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 180 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
  • 330 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Poncz:

  • ok. 50 ml soku pomarańczowego

Pianka:

  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe*)
  • 2 galaretki o tym samym smaku (u mnie agrestowe)
  • 350 g kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego np. typu greckiego 10%, schłodzonej
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej

Do obłożenia:

  • 500 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • obręcz do tortu

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę posiekać. Mleko doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok do ostygnięcia.
  3. W miseczce wymieszać trzepaczką mąkę z sodą i kakao. (Gdyby były grudki przesiać).
  4. Oddzielić białka od żółtek.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku, każde miksując co najmniej ½ minuty. Następnie, dalej miksując, dodać jogurt i roztopioną, chłodną czekoladę.
  7. Wmieszać szpatułką mieszankę mączną, mieszając tylko do połączenia się składników.
  8. Następnie wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, dodając je w 2- 3 porcjach, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  9. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 65 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej na ok. pół godziny do lekkiego ostygnięcia. Następnie oddzielić nożem od formy i przełożyć do góry dnem na wyłożoną papierem do pieczenia kratkę kuchenną. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. W tym czasie przygotować galaretki: Trzy różnokolorowe galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy. Galaretki włożyć na ok. 2 godziny (lub dłużej) do lodówki, aby stężały. Stężałe galaretki pokroić w kostkę i włożyć do lodówki.
  2. Chłodne ciasto przekroić dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  3. Dwie galaretki o tym samym smaku rozpuścić łącznie w 500 ml gorącej wody. Ostudzić. Chłodną wstawić do lodówki, a gdy zacznie tężeć (ok. 30 minut), wyciągnąć z lodówki.
  4. Kwaśną śmietanę 18% lub jogurt zmiksować chwilę. (Śmietana się nie ubije, tylko trochę napowietrzy). Miksując, wlewać stopniowo tężejącą galaretkę. Jeśli konsystencja jest teraz rzadka, włożyć na chwilę do lodówki, aż zacznie tężeć. Jeśli jest lekko tężejąca, szybko ubić słodką śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do tężejącej pianki. Dodać dwie pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie wymieszać. (Trzecią pokrojoną w kostkę galaretkę zostawić do dekoracji. Wszystkie galaretek można również pomieszać i ⅓ zachować do dekoracji).
  5. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta czekoladowego, nasączyć go połową ponczu, zacisnąć obręcz do tortu i wyłożyć połowę pianki z galaretkami. Przykryć drugim blatem, nasączyć resztą soku i wyłożyć resztę pianki z galaretkami. Przykryć trzecim blatem. (Trzeci blat to górny blat i ma przypieczoną górę, więc go nie nasączyłam).
  6. Tort wstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
  7. Schłodzony tort wyciągnąć z lodówki, oddzielić nożem ciasto od obręczy i ściągnąć obręcz do tortu.
  8. Ubić słodką śmietanę do obłożenia tortu na sztywno, dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietaną obłożyć tort. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i udekorować brzeg tortu. Na środku ułożyć odłożone kostki galaretki.
  9. Tort przechowywać w lodówce.

Uwaga:

* Miałam tylko same czerwone galaretki. Na wierzchu jest truskawkowa, a w środku o smaku owoców leśnych.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20- 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Czekoladowy tort z kolorowymi galaretkami Czekoladowy tort z kolorowymi galaretkami