Tort Oreo

Czekoladowy tort z kremem Oreo. Mocno czekoladowe blaty przełożone są żelką jagodową oraz lekkim kremem na bazie mascarpone i śmietanki z pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Tort jest mocno czekoladowy, stabilny i łatwo podzielny. Dla orzeźwienia i wzbogacenia smaku tortu dodałam żelkę jagodową.

Składniki na tort o śr. 26 cm i wysokości ok. 10 cm (bez dekoracji):

Ciasto czekoladowe:

  • 250 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 180 ml mleka
  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 180 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
  • 330 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Żelka jagodowa na dwie tortownice* o śr. 20 cm: (Składniki podane są od razu na dwie żelki. Wysokość żelki ok. 5mm.)

  • 500 g jagód lub borówki amerykańskiej, świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku (10 g)
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g cukru

Krem Oreo:

  • 300 g ciasteczek typu Oreo
  • 500 g mascarpone, schłodzonego
  • 800 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

Poncz:

  • ok. 50 ml zaparzonej, czarnej herbaty

Drip z czekolady gorzkiej:

  • 50 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 50 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 100 g ciasteczek Oreo do dekoracji boków i góry tortu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować żelki jagodowe: Dwie tortownice* o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy. (Sposób przygotowania żelki ze zdjęciami znajduje się tutaj: "Żelka jagodowa").
  2. W jednym garnku namoczyć żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Zamrożone jagody przełożyć do drugiego garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści i jagody zmiękną. Garnek ściągnąć z pieca, jagody zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek. (Świeże jagody i cukier przełożyć do miski, zmiksować i przetrzeć przez sitko). Do puree jagodowego dodać sok z cytryny i mocno podgrzać. Wlać do napęczniałej żelatyny i wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
  3. Chłodne puree wlać po pół do przygotowanych tortownic i wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny do stężenia.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  5. Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę posiekać. Mleko doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok do ostygnięcia.
  6. W miseczce wymieszać trzepaczką mąkę z sodą i kakao. (Gdyby były grudki przesiać).
  7. Oddzielić białka od żółtek.
  8. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  9. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku, każde miksując co najmniej ½ minuty. Następnie, dalej miksując, dodać jogurt i roztopioną, chłodną czekoladę.
  10. Wmieszać szpatułką mieszankę mączną, mieszając tylko do połączenia się składników.
  11. Następnie wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, dodając je w 2- 3 porcjach, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  12. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 65 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej na ok. pół godziny do lekkiego ostygnięcia. Następnie oddzielić nożem od formy i przełożyć do góry dnem na wyłożoną papierem do pieczenia kratkę kuchenną. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Chłodne ciasto przekroić dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  2. Przygotować poncz: Zaparzyć czarną herbatę i ostudzić.
  3. Gdy żelki będą stężałe i ciasto chłodne, przygotować krem Oreo: Całe ciasteczka (razem z kremem w środku) zmielić lub przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuć wałkiem na drobno.
  4. Zimny serek mascarpone i zimną śmietankę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło).
  5. Odłożyć do innej miski ok. 5 kopiatych łyżek kremu mascarpone i wymieszać z łyżką cukru pudru. (Ten krem będzie potrzebny do dekoracji). Do pozostałego kremu dodać zmielone ciasteczka Oreo i wymieszać robotem na najmniejszych obrotach lub wymieszać delikatnie szpatułką.
  6. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta czekoladowego, nasączyć go połową ponczu i wyłożyć trochę kremu Oreo, aby przykryć blat. Żelkę jagodową wyciągnąć z formy i ułożyć odwróconą (folią do góry) na środku tortu. Ściągnąć folię. Przykryć kremem.

2

3

  1. Ułożyć drugi blat, nasączyć resztą ponczu, wyłożyć trochę kremu Oreo, aby przykryć blat. Na środku kremu ułożyć drugą żelkę jagodową i przykryć ją kremem. Przykryć trzecim blatem. (Trzeci blat to górny blat i ma przypieczoną górę, więc go nie nasączyłam).
  2. Cały tort obłożyć resztą kremu Oreo.
  3. Kilka ciasteczek Oreo rozdzielić i wyciągnąć nożykiem krem. (Ten krem ze środka ciasteczek nie będzie potrzebny). Same ciasteczka pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć je na dole boku tortu, lekko dociskając.
  4. Tort wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować drip.
  5. Przygotować drip z gorzkiej czekolady: Czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Śmietanę mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Czekoladę zalać śmietaną. Chwilę poczekać, aby trochę zmiękła i wymieszać łyżką, aż się rozpuści. (Gdyby polewa była za gęsta, dodać jeszcze trochę śmietanki).
  6. Polewę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia, odciąć róg i wyciskać ją na brzegu tortu, aby spływała po bokach. (Polewy trochę pozostanie).
  7. Odłożony krem z mascarpone przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Kremem ozdobić górę tortu i udekorować połówkami Oreo.
  8. Tort wstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki.

Uwaga:

* Jeśli macie jedną tortownicę o średnicy 20cm, to proszę najpierw przygotować jedną żelkę, a gdy stężeje, wyciągnąć ją z formy i przygotować drugą żelkę.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20- 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort Oreo Tort Oreo Tort Oreo