Miś z masy cukrowej

Miś przygotowany z masy cukrowej sprawdzi się jako dekoracja tortu dla najmłodszych. Miś z sercem będzie również idealną dekoracją walentynkową. Miś jest nieskomplikowany w przygotowania, ale trzeba mu poświęcić chwilę na jego uformowanie, a następnie odczekać co najmniej 1 dzień, aby mógł wyschnąć.

Miś jest na tyle wdzięczną figurką, że nawet jeśli trochę wyjdzie koślawy np. przechyli mu się lekko głowa lub rozjedzie trochę tułów od ciężaru masy to i tak powinien wyglądać dobrze. W efekcie końcowym każda niedoskonałość może wyglądać, jakby była zamierzona. Oczywiście mam na myśli niewielkie niedociągnięcia ;)

Składniki na misia o wymiarach ok. 7,5cm wysokości i 5,5cm szerokości:

  • ok. 120 g białej masy cukrowej*
  • barwnik spożywczy (u mnie różowy, czerwony i czarny firmy Wilton w żelu)
  • woda (lub klej spożywczy)
  • cukier puder do podsypywania

Dodatkowo:

  • ostry nożyk do wycinania
  • 2 wykałaczki
  • wałek do ciasta
  • foremka serce (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. 100 g masy cukrowej zabarwić różowym barwnikiem spożywczym. (Do masy dodać troszkę barwnika i zagnieść, do uzyskania jednolitego koloru. Gdy masa będzie się kleić, podsypywać cukrem pudrem).
  2. Odważyć 50 g masy i uformować tułów, jak na załączonym zdjęciu. W środek tułowia, od góry do dołu, wbić wykałaczkę, aby głowa dobrze się trzymała.

2

  1. Odważyć 25 g masy i uformować kulkę na głowę i lekko ją spłaszczyć. Kulkę przyłożyć do tułowia (obok wykałaczki). Przyciąć wykałaczkę, jeśli wystaje ponad głowę. Głowę nałożyć na wykałaczkę.

3

4

  1. Odważyć 10 g masy i uformować dwie nogi, robiąc dwa wałeczki, które z jednej strony są cieńsze.

5

  1. Z grubszej strony wałeczki wygiąć do góry, robiąc stopy.

6

  1. Nogi przykleić na wodzie do tułowia i lekko docisnąć.

7

  1. Małą ilość masy cukrowej zabarwić czerwonym barwnikiem spożywczym. Masę rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie i wyciąć serce. (Można użyć foremki w kształcie serca. Ja nie miałam foremki o pasującej wielkości, więc naszkicowałam na masie wykałaczką serce i wycięłam je ostrym nożykiem).
  2. Serce przykleić na wodzie do tułowia misia.

8

  1. Odważyć 5 g masy różowej i zrobić dwa wałeczki na ręce, z jednej strony cieńsze.

9

  1. Ręce przykleić na wodzie do tułowia i lekko docisnąć.

10

  1. Uformować małą kuleczkę z różowej masy na uszy. Kulkę przeciąć nożykiem na pół i obie połowy lekko spłaszczyć.

12

  1. Małą ilość białej masy cukrowej zabawić różowym barwnikiem na róż delikatniejszy niż ten, z którego jest zrobiony miś. Z tej masy zrobić dwie małe kuleczki i przykleić na środku uszek.

13

  1. Również z tej masy zrobić kółko/ bardziej owal na pyszczek oraz dwie kuleczki na stópki. Pyszczek i uszka przykleić do głowy oraz dwie kulki na stópki.

11

14

  1. Wykałaczką namalować buzię misia.
  2. Małą ilość masy cukrowej zabarwić czarnym barwnikiem spożywczej. Z tej masy zrobić większą kulkę na nos i dwie malutkie kuleczki na oczy, następnie przykleić.

15

  1. Gotowego misia pozostawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 dzień, aby masa wyschła.

Uwagi:

* Użyłam zwykłej masy cukrowej, ale czytałam, że bardzo dobra jest masa do modelowania figurek Saracino.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Miś z masy cukrowejMiś z masy cukrowej

Powiązane przepisy