Tort makowy z truskawkami

Tort składający się z makowych blatów biszkoptowych przełożonych lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki, z żelką truskawkową i świeżymi truskawkami. Bardzo fajne, nieklasyczne połączenie maku z truskawkami. Tort obłożony jest klasyczną masą budyniową i udekorowany świeżymi różami prosto z ogródka. Boki tortu ozdobione są cienką warstwą białej i gorzkiej czekolady. Tort jest dość lekki, umiarkowanie słodki i bardzo smaczny.

Składniki na tort o śr. 20 cm:

Biszkopt makowy:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 110 g suchego maku zmielonego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 100 ml wody
  • 3 łyżki rumu

Żelka truskawkowa:

  • 200 g truskawek (świeżych lub mrożonych*)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru

Krem z serka mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • ok. 70 g świeżych truskawek

Masa budyniowa:

  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Dodatkowo:

  • ok. 50 g białej czekolady
  • ok. 30 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki oleju np. rzepakowego
  • świeże róże do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt: W miseczce wymieszać mąkę, skrobię, mak i proszek do pieczenia.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku (dobrze miksując po każdym dodaniu). Mieszankę mączną dodać w trzech turach do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć po pół do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
  6. Po upieczeniu biszkopty wyciągnąć z piekarnika. Nożem oddzielić biszkopt od obręczy tortownicy i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną.
  7. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  8. Przygotować żelkę truskawkową: Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
  9. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać cukier i zmiksować blenderem. (Sprawdzić smak, ewentualnie dosłodzić). Żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Wlewać stopniowo puree truskawkowe mieszając.
  10. Chłodne puree wlać do tortownicy i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki do stężenia. (Jeśli tortownica jest dobrze wyłożona folią to można wlać płynne puree truskawkowe).
  11. Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z rumem. Odstawić na bok.
  12. Gdy żelka truskawkowa stężeje, przygotować krem z mascarpone: Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić razem przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder. Krem podzielić po równo do trzech miseczek.
  13. Truskawki przeznaczone do kremu umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić drobno. Czekoladę posiekać.
  14. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć połowę kremu z pierwszej miski. Na środku ułożyć żelkę truskawkową i przykryć drugą połową kremu z pierwszej miski. Przykryć drugim blatem i go nasączyć. Rozłożyć połowę kremu z drugiej miski, rozłożyć pokrojone truskawki i przykryć drugą połową kremu z drugiej miski.
  15. Przykryć trzecim blatem, nasączyć częścią ponczu i rozłożyć krem z trzeciej miski wymieszany z posiekaną czekoladą. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć.
  16. Tort wstawić do lodówki na ok. 3 godziny (można na noc).
  17. Przygotować masę budyniową: Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować 1 minutę, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  18. Tort wyciągnąć z lodówki i obłożyć masą budyniową. Udekorować wierzch tortu resztą masy. Tort wstawić do lodówki, aby masa stwardniała. (Można włożyć tort na noc).
  19. Czekoladę białą posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Przy użyciu silikonowego pędzelka posmarować boki tortu, robiąc smugi w odstępach.
  20. Czekoladę gorzką posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem zrobić ciemne smugi między białymi.
  21. Tort udekorować różami. (Jeśli nie jesteście pewni, czy kwiaty są niepryskane, to przed włożeniem w masę, owińcie łodygi w kawałek folii spożywczej).
  22. Tort przechowywać w lodówce.

Uwaga:

*Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy najpierw przełożyć je do miski i pozostawić do całkowitego rozmrożenia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort makowy z truskawkami Tort makowy z truskawkami Tort makowy z truskawkamiTort makowy z truskawkami