Murzynek z powidłami

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych i polewą czekoladową. Murzynek jest łatwy i szybki do przygotowania. To proste i niedrogie ciasto do kawy. Długo utrzymuje świeżość.

Składniki na keksówkę o długości 30cm:

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 70 g kakao
  • 3 jajka, temperatura pokojowa
  • 160 g powideł śliwkowych
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 25 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Do garnka wsypać cukier, dodać masło, mleko i kakao. Podgrzewać mieszając (polecam trzepaczką), aż masło się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. W miseczce wymieszać mąkę z sodą.
  5. Do ostudzonej masy dodać żółtka i powidła. Wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Następnie dodać mąkę z sodą. Wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia.
  6. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać, żeby był gładki. Masło roztopić w rondelku. Rondelek ściągnąć z pieca. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
  2. Od razu polewę wylać na ciasto.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Murzynek z powidłami Murzynek z powidłami Murzynek z powidłami