Wielkanocne wianuszki drożdżowe

Okrągłe bułeczki drożdżowe, zaplecione jak chałka w warkocz. W środku bułek jest dziurka, w którą można wsadzić wielkanocne jajko. Idealne na śniadanie wielkanocne.

Składniki na 4 bułki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Lukier:

  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wrzątku

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • 4 ugotowane, kolorowe jajka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i podzielić na 4 równe części.
  5. Po kolei każdą część podzielić na 3 równe części i formować 3 wałki o długości 35 cm. Z wałków zapleść warkocz. Końce warkocza skleić, tworząc okrąg.

2

3

4

5

  1. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Tak samo przygotować pozostałe trzy wianuszki.

6

  1. Wianuszki przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut.
  2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
  3. W kubku wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować bułeczki.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki się zarumienią.

8

  1. Przygotować lukier: Cukier puder (najlepiej przesiany) przełożyć do kubeczka i utrzeć tylną stroną łyżki z wrzątkiem na gładką masę.
  2. Lukier rozprowadzić na lekko ciepłych lub chłodnych bułkach.
  3. W środek włożyć jajko.

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
  3. Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Dalej postępować według klasycznego przepisu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

4

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Wielkanocne wianuszki drożdżowe Wielkanocne wianuszki drożdżowe