Chleb tostowy

Domowy chleb tostowy, jasny i pszenny. Pyszny, łatwy, tani i zdrowszy od kupnego. Idealny do kanapek, jak również do robienia grzanek i tostów.

Bardzo spodobał mi się pomysł z przykryciem keksówki, aby chleb pozostał płaski i nieprzypieczony, jak prawdziwy chleb tostowy. Zobaczcie sami ;)

Składniki na keksówkę 30 cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 10 g masła, temperatura pokojowa
  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typu 550
  • 10 g soli
  • 50 g mleka
  • 300 g wody

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy i rąk

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać miękkie masło, sól, lekko ciepłe mleko i lekko ciepłą wodę. Ciasto wyrobić najlepiej przy użyciu robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać najpierw na niskich obrotach przez 2 minuty, aż składniki się połączą, a następnie 6- 7 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. (Ciasto można też przygotować ręcznie: W tym celu należy trzymać miskę jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto 2- 3 minuty. Następnie przełożyć ciasto na blat i zagniatać/ naciągać ok. 5- 10 minut, na elastyczne i sprężyste ciasto. Ciasto jest bardzo klejące. Autor poleca nie dodawać dodatkowej mąki. Dlatego metodę ręczną polecam tylko osobom mającym wprawę w pieczeniu chleba).
  2. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy, najlepiej używając zaokrąglonej skrobki do ciasta. (Można również ręką. Ręce dobrze posmarować masłem, aby ciasto się do nich tak nie kleiło). Ciasto rozłożyć w formie.
  4. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów formy. Do ciasta należy zaglądać.
  5. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
  6. Gdy ciasto podrośnie prawie do brzegów formy, na formie położyć blachę lub inną formę, aby ciasto nie mogło więcej rosnąć.

2

  1. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 220°C, grzałka góra- dół. Formę z ciastem (razem z blachą/ formą u góry) wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Następnie ściągnąć blachę/ formę i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż chleb ładnie się zarumieni.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Brot für Genießer: 53 Variationen", Richard Bertinet.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość kromek:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chleb tostowy Chleb tostowy Chleb tostowy