Gofry belgijskie (gofry z Liège)

Wspaniałe gofry belgijskie z Liege na cieście drożdżowym. Chyba najlepsze domowe gofry, jakie kiedykolwiek jadłam. Pyszne ciasto drożdżowe, a do tego sekretny środek, którym jest cukier perlisty. Dodaje się go dopiero do gotowego, wyrośniętego ciasta, aby nie rozpuścił się w cieście, tylko podczas smażenia gofrów skarmelizował się. Dzięki temu gofry robią się mega chrupiące i mają skarmelizowaną skórkę. W środku są natomiast miękkie. Gofry są dość ciężkie. Przez ten cukier gofry są słodkie, chociaż i tak zmniejszyłam jego ilość, ale takie też powinny być. Możecie dodać również zwykły cukier i gofry wyjdą smaczne, ale koniecznie spróbujcie zrobić je też z cukrem perlistym i zobaczycie różnicę.

Najlepiej podawać je same, ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Najlepiej już nie posypywać ich cukrem pudrem, bo ciasto jest już słodkie.

Składniki na ok. 10- 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 16 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru perlistego

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru waniliowego, pokruszonymi drożdżami i ok. 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. (Jeśli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąką i dodać resztę składników).
  2. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać szczyptę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem ręcznym z hakami lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo klejące). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło.
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. (Gdy jest chłodno w kuchni, wstawić miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30°C. Włączam grzałkę góra- dół).
  5. Następnie rozgrzać gofrownicę.
  6. Do ciasto dodać cukier perlisty i wymieszać delikatnie szpatułką.
  7. Nakładać po dużej łyżce ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy.

2

  1. Gofry smażyć po kilka minut na złoty kolor.

3

  1. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardzo chrupiące.

Uwagi:

  • Gofrownicy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto zawiera sporo masła i nie przywiera do gofrownicy.
  • Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.

Kuchnia:

Belgijska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Gofry belgijskie (gofry z Liège) Gofry belgijskie (gofry z Liège) Gofry belgijskie (gofry z Liège)Gofry belgijskie (gofry z Liège)