Ciasteczka z jabłkiem "całuski"

Delikatnie kruche ciasteczka z kawałkiem jabłka w środku. Proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne.

Składniki na ok. 27 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła, zimnego
  • ½ jajka (pół białka i pół żółtka)*, zimne
  • 50 g jogurtu naturalnego typu greckiego, zimnego
  • ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3 jabłka średniej wielkości
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), połowy jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3mm. Z ciasta wykrawać kółka szklanką o średnicy 7 cm.

2

  1. Jabłka, umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na “dwunastki” (tj. na ćwiartki i każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części).
  2. Kawałki jabłek ułożyć na kółkach z ciasta. Kółka złożyć na pół. Lekko docisnąć ciasto do jabłka.

3

  1. Ciasteczka układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. (Wychodzi 1,5 blachy ciasteczek).
  2. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż się lekko zarumienią.
  3. Upieczone ciasteczka wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga:

* Chcąc odmierzyć pół jajka, najłatwiej jest rozkłócić je w głębokim talerzu i odlać połowę.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 27

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z jabłkiem "całuski" Ciasteczka z jabłkiem "całuski"

Powiązane przepisy