Makowiec na cieście ucieranym

Miękki makowiec z dużą ilością masy makowej, okrytej puszystym, waniliowym ciastem ucieranym. U nas w rodzinie makowca nie może zabraknąć na święta Bożego Narodzenia. Może w tym roku właśnie ten zagości na waszym stole?

Składniki (na formę ok. 35x 24 cm):

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku (może być zmielony)
  • 170 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • ok. 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować masę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  3. Bakalie posiekać drobno.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną i kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mak. Następnie wmieszać szpatułką bakalie.
  5. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
  6. Przygotować ciasto ucierane: Oddzielić białka od żółtek.
  7. W miseczce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  8. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem, miksując krótko tylko do połączenia się składników. Następnie wlać stopniowo sok z cytryny.
  9. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  10. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na cieście rozłożyć delikatnie masę makową (robiąc kleksy łyżką) i wyrównać tyłem łyżki. Na masie makowej rozłożyć resztę ciasta. (Ciasta jest niedużo).
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
  12. Pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Makowiec na cieście ucieranym Makowiec na cieście ucieranym