Cytrynowy sernik z mlekiem skondensowanym

Kremowy, delikatny sernik o lekko cytrynowym smaku na kakaowym, ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej dodane jest słodzone mleko skondensowane, które ją osładza i dodaje kremowości.

Składniki:

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie Magerquark)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400g)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 lub 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Wymieszać z kakao.
  3. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek z kakao i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
  4. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  5. Przygotować masę serową: Do miski przełożyć ser, śmietankę, słodzone mleko skondensowane, sok i skórkę z cytryny, jajka i budyń w proszku. Zmiksować krótko na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Można zmiksować lub wymieszać trzepaczką do połączenia).
  6. Masę serową wylać do tortownicy. (Masa jest płynna).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w tortownicy 26cm (lub ok. 45 minut w tortownicy 24cm) w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sernik będzie blady, ale powinien być ścięty z wierzchu).

2

  1. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsuwając łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i tak pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić sernik w lodówce najlepiej przez kilka godzin.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Cytrynowy sernik z mlekiem skondensowanym Cytrynowy sernik z mlekiem skondensowanym