Czekoladowe pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie w wersji czekoladowej. To pączki z ciasta parzonego z dodatkiem kakao, pokryte lukrem. Wielbiciele czekoladowych wypieków będą zachwyceni. Ciasto nie zawiera w ogóle cukru. Po usmażeniu w smaku jest mocno wytrawne i gorzkie. Natomiast słodki lukier, którym pączki są pokryte nadaje im wystarczająco dużo słodkości i całość idealnie do siebie pasuje. Dlatego koniecznie zróbcie je z lukrem.

Składniki na ok. 15 sztuk:

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:

  • ok. 180 g cukru pudru
  • ok. 2- 3 łyżek gorącej wody
  • posypka cukrowa (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto parzone. W miseczce wymieszać mąkę z kakao, a następnie przesiać. Odstawić na bok. Wodę, masło i szczyptą soli zagotować, mieszając, aby masło się rozpuściło. Dodać na raz mąkę z kakao i bardzo szybko wymieszać najlepiej łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej na niskiej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.

2

  1. Ciasto pozostawić do przestygnięcia. Do lekko ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.

3

  1. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8 cm. Kwadraty posmarować cienko olejem.
  2. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można je wycisnąć tylko przez dużą tylkę).
  3. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

4

  1. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz (do temperatury ok. 175°C).
  2. Okręgi (razem z papierem) wkładać partiami do rozgrzanego tłuszczu papierem do góry. (Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i należy go wyciągnąć np. szczypcami lub ostrożnie widelcem). Smażyć z każdej strony przez ok. 3 minuty, aż będą lekko zarumienione. (Trudno to zauważyć przy ciemnym cieście, ale ciasto będzie upieczone i chrupiące). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.

5

  1. Przygotować lukier. Przesiany cukier puder utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby powstał biały, gładki i gęsty, ale lekko lejący lukier. (Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty odrobinę wody).
  2. Pączki posmarować lukrem, najlepiej używając silikonowego pędzelka i ewentualnie posypać posypką cukrową. (Najlepiej zjeść je w dzień przygotowania lekko ciepłe lub zimne).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Czekoladowe pączki hiszpańskie Czekoladowe pączki hiszpańskie Czekoladowe pączki hiszpańskie