Churros
Ocena użytkowników: 5 / 5
Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawany jest na śniadanie, w towarzystwie gęstej, gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros najsmaczniejsze są świeże, zaraz po usmażeniu. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem z cynamonem.
Churros podaję z polewą czekoladową z tego przepisu: "Polewa czekoladowa", zrobioną z połowy porcji.
Składniki:
- 30g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250ml wody
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy lub smalec
- cukier puder do posypania
- polewa czekoladowa (z połowy porcji) według przepisu: "Polewa czekoladowa".
Sposób przygotowania:
- 250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
- Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
- Tłuszcz rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) w kształcie zamkniętej gwiazdki.
- Ciasto wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski (u mnie ok. 12cm, ale to obojętne). Ciasto odcinać nożyczkami lub nożem. Churros smażyć z dwóch stron na złoto- brązowy kolor, po ok. 2 minut na każdą stronę. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
- Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
- Podawać z polewą czekoladową.
Uwaga:
- Ciasto jest gęste i można wycisnąć je z rękawa cukierniczego z dużą tylką lub przez maszynkę do ciastek. Jednorazowe rękawy cukiernicze się w tym przepisie nie sprawdzają.
Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.
Kuchnia: |
Hiszpańska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość sztuk: |
ok. 15 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Supii
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zamiast wyciskać je na rogrzany tłuszcz, można najpierw na papier do pieczenia. Trzeba potem je wyciąć i wrzucić na olej, ładnie schodzą z papieru. :))
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przestudziliśmy trochę ciasto przed dodaniem jaj.bylo bardzo gęste i byłam sceptyczna czy coś z tego wyjdzie. Ale wyszły super. Pycha
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":1,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi to placek się wycisnął a nie słupek
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto na PRAWDZIWE HISZPAŃSKIE churros, robione w domu przez gospodynie absolutnie nie zawiera ani masła, ani cukru ani jajek 🤦🏼♀️🙆🏼♀️ Robi się wyłącznie z wody, mąki i odrobiny soli. Cukier służy jedynie do posypania…
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A z którego regionu są te prawdziwe Hiszpańskie ?z mojej wiedzy churros można zrobić tak jak Pani pisze z samej wody mąki i Oleju ale też i tak jak jest to przedstawione w przepisie. A ja uwielbiam wszystkie churros 😍 i ten przepis jest ok.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły niestety strasznie tłuste. Spróbowałam pierwszy i ostatni raz
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bo za mało rozgrzałaś tłuszcz. To się smaży jak nasze polskie faworki czy pączki. Trzeba pilnować żeby temperatura tłuszczu była taka jak w przepisie. Jak jeszcze odsączysz je na ręczniku papierowym to wcale nie są jakieś szczególne tłuste.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co mogę użyć zamiast masła? Niestety nie mogę nabiału 🤦🏽♀️
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jest masło bez laktozy
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak to powiedziała pediatra 'laktoza to cukier, więc nic to nie da, że będzie jadła produktu bez laktozy, bo w składzie nadal jest to co szkodzi dziecku'. (Jestem karmiąca).
- {"set":null,"list":{"3":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Skoro masz masło BEZ laktozy to znaczy, ze NIE ZAWIERA LAKTOZY. A cukru do churros w Hiszpanii się nie dodaje (do ciasta znaczy). A nawet jeśli, to można go zastąpić czym innym. I tak BTW cukier, którym słodzimy a laktoza - czyli niby cukier, to nie są te same cukry! Ludzie chemia z podstawówki się kłania 🤣🤦🏼♀️
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ulcia, ty to czytać ze zrozumieniem nie umiesz. Kobieta karmi piersią a dziecko uczulone jest na białko mleka, nie na laktozę. Dlatego nie może nabiału nawet BEZ LAKTOZY. A tak w ogóle laktoza jest w mleku kobiecym i nie ma się na nią uczulenia (najwyżej nietolerancję). A tak BTW po twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie masz kompetencji do udzielania porad z chemii nawet z zakresu podstawówki.
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W podstawówce raczej o tym nie uczą. A produkty nabiałowe "bez laktozy" są tak na prawdę o obniżonej zawartości laktozy (warto przeczytać całe opakowanie, nie tylko duży napis) - bardziej wrażliwym szkodzą nawet te. Wiem coś o tym :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Laktoza to nie kazeina - to zupełnie inne związki
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Masło bez laktozy to ściema marketingowa tak samo jak nabiał bez laktozy.Nie kupujcie tego syfu!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Fantastyczny szybki przepis. Churrosy wyszły obłędnie pyszne. Polecam robiłam z podwójną porcję. Przepyszne (heart)
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam pierwszy raz w życiu i wszystko wyszło idealnie...polecam...obawiam się tylko ze ta porcja jest za mała i będę dorabiać znów
- {"set":null,"list":{"4":3,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie czy ciasto musi być zimne czy przestudzone przed włożeniem do rękawa :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie musi być zimne. Bardzo ciepłe i tak nie będzie, bo przed wbiciem jajka trzeba ciut przestudzić
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wcale nie trzeba studzić przed dodaniem jajek, równie dobrze wychodzi bez tego
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nasze wyszły pyszne i idalne bym powiedziała nie licząc tego że pękł rękaw i nie miałam czym wyciskać i zrobiłam z córką małe kuleczki 😉
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Beznadziejny przepis... Za mało masła... W innych przepisach jest 100 gram. I czeka się z dodaniem jajek aż ciasto wystygnie..
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zależy jak dużą porcje chcesz :) a co do jajek to całkowicie się zgadzam :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wychodzi z taką ilością masła jak w przepisie i bez studzenia ciasta przed dodaniem jajek. Najpierw spróbuj zrobić zgodnie z przepisem a potem krytykuj.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To chyba tylko mi jedynej nie wyszły😪 Wszystkie składniki były odmierzone wszystko zgodnie z instrukcją, tylko pieniądze wydane. Ciasto było za twarde nie mogłam wogule go włożyć do rękawa a jak smażyłam to były calę surowe. Bardzo się zawiodłam (n)
- {"set":null,"list":{"2":2,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Miałam tylko 100g mąki pszennej, dodałam 50g kukurydzianej i 50g ryżowej - mimo to wyszły rewelacyjne, jak z najlepszych food trucków! 😁
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":3,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co za bzdura by od razu dodać jajko przecież wszystko się ścina
- {"set":null,"list":{"2":5,"7":2,"3":2,"4":1,"5":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie ścięło się wyszło idealnie,a tez byłam nastawiona sceptycznie 😉
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jajka (i to pojedynczo i stopniowo) dodajesz po wystudzeniu ciasta.
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie ścina się, spróbuj. Wyjdzie idealnie
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły genialnie! Pierwszy raz je robiłam, gwiazdki wyszły trochę pokracznie bo wyciskalam przez gwiazdkę wyciętą zakrętce od butelki. Ale i tak ciasto pyszne i chrupiące ❤️
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kreatywnie ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły pyszne 😋 Choć ręce bolą od wyciskania. Polecam połączyć cukier z cynamonem tak jak oryginalne churros.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się