Trufle kakaowo- rumowe

Pyszne, domowe trufle kakaowe z herbatnikami, o intensywnym posmaku rumu. Obtoczone są w drobnych wiórkach kokosowych lub kakao. Małe słodkości, które robi się bardzo łatwo i szybko.

Składniki na ok. 30- 35 stuk:

  • 70 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 35 g kakao
  • 250 g herbatników
  • 30 ml rumu
  • 30 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • drobne wiórki kokosowe i kakao do obtaczania

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  3. Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na jasną masę.
  4. Do ubitego jajka dodać chłodne masło, herbatniki, rum, kakao i śmietankę. Wymieszać łyżką na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na ok. 30- 60 minut.
  5. Łyżeczką nabierać masę, formować kulki i część obtaczać w wiórkach kokosowych, a część w kakao.
  6. Wstawić do lodówki. (Kakao po jakimś czasie namoknie od masy. Wtedy ponownie obtoczyć kulki w kakao).
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 30- 35

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Trufle kakaowo- rumowe Trufle kakaowo- rumowe