Chocolate Swirl Babka

Przepis na drożdżową babkę z nadzieniem czekoladowo- marcepanowym. Babka jest mocno czekoladowa i marcepan jest dobrze wyczuwalny. Jeśli nie lubicie marcepanu możecie go pominąć, również bez niego babka jest bardzo smaczna. Trudność w wykonaniu tej babki polega na jej skręceniu. Cynthia Barcomi, autorka tego przepisu zaleca skręcenie babki 4- 5cio krotnie. Mnie udało się skręcić ją 3 krotnie. Więcej nie próbowałam, bo miałam stracha, że mi pęknie. Niektóre osoby piekące tę babkę rezygnują w ogóle z jej skręcania lub skręcają 2 do 3 razy, właśnie z obawy, że babka pęknie i nadzienie wypłynie na wierzch. Skręcanie ma nadać babce w przekroju jedynie ładnego wyglądu, więc nie jest konieczne. Liczba skręceń nie zmieni przecież smaku babki ;)

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 560g mąki pszennej
  • 21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
  • 65g cukru
  • ½ łyżeczka soli
  • 125g miękkiego masła
  • 150ml mleka
  • 4 żółtka

Nadzienie:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 60g masła
  • 80g masy marcepanowej
  • 40g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 białka

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka słodkiej, płynnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, cukier, sól i miękkie masło. Ciepłe mleko wymieszać z żółtkami i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto, mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 4- 5 minut). Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać do 3 łyżek wody.
  2. Ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką i zagniatać dalej przez parę minut (ok. 5 minut). Ciasto powinno być miękkie i gładkie.
  3. Czystą miskę wysmarować masłem.  Włożyć ciasto, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 1- 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Pod koniec procesu wyrastania przygotować nadzienie. 150g czekolady posiekać na kawałki. Odstawić na bok. Pozostałe 150g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Wmieszać masło pokrojone na małe kawałki. Marcepan pokroić na małe kawałki. Cukier wymieszać z cynamonem. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo wymieszany cukier z cynamonem.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45 x 35cm. Ciasto posmarować roztopioną czekoladą, pozostawiając odstęp od brzegu (ok. 2cm). Na czekoladzie rozłożyć ubite białko. Z góry posypać marcepanem i kawałkami czekolady.

02

  1. Ciasto zwinąć dość ściśle wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady złączyć, tworząc okrąg.

03

  1. Kolejno skręcić całe ciasto do 4- 5 razy.
  2. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub margaryną formy keksowej (o długości 30cm). Żółtko rozkłócić ze śmietaną i przy pomocy pędzelka posmarować z góry ciasto. Ciasto pozostawić na 30 minut.

04

  1. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli babka za szybko ściemnieje przykryć ją z góry folią aluminiową i piec dalej. (Ja przykryłam ją już po 20 minutach). Po 55 minutach zmniejszyć temperaturę do 165°C i piec kolejne 12 minut.  Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez co najmniej 15 minut, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "Backen- I Love Baking” Cynthia Barcomi.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 -2,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: średni

Chocolate Swirl Babka

Chocolate Swirl Babka

Chocolate Swirl Babka