Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Bardzo oryginalna konfitura i do tego bardzo smaczna. Nie bójcie się dodać rozmarynu, ani nie zmniejszajcie ilości podanej w przepisie. Dzięki niemu konfitura jest orzeźwiająca i ma ciekawy smak. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z książki „Einmachen” Cornelia Schinharl.

Składniki:

  • ok. 1,4 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 500g cukru żelującego 2:1
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 2- 3 kropelki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1 kg.
  2. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem żelującym, przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, żeby owoce puściły sok.
  3. Po tym czasie brzoskwinie można zmiksować blenderem na jeszcze mniejsze kawałki. (Ja już tego nie robiłam).
  4. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać.
  5. Z połowy cytryny ściąć paski skóry (cienko, aby nie było białej części). Skórę posiekać bardzo drobno.
  6. Z cytryny wycisnąć sok.
  7. Rozmaryn, skórkę z cytryny, sok z cytryny, kropelki aromatu dodać do brzoskwiń.

02

  1. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 3- 4 minut, ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  2. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  3. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
  4. Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra konfitury. Konfiturę można przechowywać do roku.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem