Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej

Biszkopt bezglutenowy przygotowany na uniwersalnej mące bezglutenowej. Biszkoptem tym można zastąpić klasyczny biszkopt na mące pszennej z dowolnego przepisu podanego na stronie i przygotować wypiek bezglutenowy.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.

Biszkopt bezglutenowy po upieczeniu lekko opada w środku. W związku z tym, gdyby ktoś miał problem z przekrojeniem biszkoptu z sześciu jaj na trzy blaty, proponuję następnym razem upiec dwa biszkopty z czterech jaj. Wówczas bez problemu wyjdą cztery blaty, z których trzy można wykorzystać do tortu, a pozostały, czwarty jako podstawę do innego ciasta.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia.

Biszkopt jasny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 115 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ok. ¾ szklanki)

Biszkopt ciemny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 20 g kakao (= 1 kopiata łyżka)
  • 95 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (trochę ponad ½ szklanki. Po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)

Biszkopt jasny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (= 1 szklanka)
  • 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ok. 1 ⅓ szklanki)

Biszkopt ciemny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (= 1 szklanka)
  • 40 g kakao (= 2 kopiate łyżki)
  • 160 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ponad 1 szklanka. Po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać 1 ⅓ szklanki)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Mąkę bezglutenową (lub mąkę z kakao, w zależności od przepisu) wymieszać i przesiać. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  4. Mąkę bezglutenową (lub mąkę z kakao) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.

2

  1. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na kilka minut* w piekarniku. Lekko ciepły biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.

3

  1. Chłodny biszkopt oddzielić nożem od formy. Biszkopt wraz z formą odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, dzięki czemu biszkopt będzie płaski. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do blatu.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml
  • * Ten biszkopt wychodzi najczęściej lekko wklęśnięty w środku. (Z resztą jak każdy bezglutenowy). Dlatego staram się go zostawić na chwilkę w piekarniku, żeby różnica temperatur nie była za duża, aby biszkopt jak najmniej opadł.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowejBiszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowejBiszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej