Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

mleczko kokosowe

Próbowaliście zrobić kiedyś mleczko kokosowe z orzecha kokosowego? Jeśli nie, to poniższy przepis pokaże Wam jak to zrobić.
Mleczko kokosowe przygotowane domowym sposobem jest dużo rzadsze niż kupne z puszki. Konsystencję ma jak mleko krowie. To właśnie krowie mleko można nim zastąpić. Takie mleczko kokosowe można wykorzystać zamiast śmietanki do kawy lub do zup lub innych dań z dodatkiem mleczka kokosowego. Natomiast nie należy go używać do wypieków, zawierających w przepisie kupne mleczko kokosowe, ponieważ jest za płynne.

Z jednego kokosa otrzymamy ok. 600ml mleczka kokosowego.

Składniki:

  • 1 kokos
  • 500ml wody (lub lepiej woda z kokosa uzupełniona zwykłą wodą do 500ml)

Dodatkowo:

  • gaza lub ściereczka o luźnym splocie

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy otworzyć kokos. (Pomocny może okazać się artykuł: „Jak otworzyć kokos”).
  2. Wyciągnąć miąższ, obrać go z brązowej skórki i pokroić na małe kawałki.

2

  1. Kawałki miąższu zalać 500ml wrzątku i zmiksować jak najdrobniej, na puree robotem kuchennym z ostrym nożem (lub blenderem). (Miksować co najmniej przez 1min, albo dłużej). Pozostawić na 30 min. (Jeśli nie macie robota kuchennego z ostrym nożem, to możecie zetrzeć kawałki miąższu drobno na tarce i zalać wrzątkiem).

3

  1. Sitko, wyłożone gazą lub ściereczką, położyć na misce (garnku). Puree przelać na sitko i pozostawić na chwilę.
  2. Kolejno należy wycisnąć mleczko do miski, ściskając porządnie gazę ze zmiksowanym kokosem. (Najlepiej jest przełożyć zmiksowany kokos do innej miski i  porcjami przekładać go na gazę i mocno wyciskać. Łatwiej jest wyciskać mleczko z mniejszych porcji).
  3. Mleczko należy przechowywać w lodówce do 2 dni. (Gdy mleczko postoi w lodówce, to podzieli się na dwie warstwy: dolną płynną i górną białą, zbitą skorupkę. Przed użyciem mleka należy te dwie warstwy ponownie połączyć, dokładnie je mieszając i rozcierając białe części łyżką o bok naczynia. Można również mleko lekko podgrzać, ciągle mieszając).

Smacznego.

mleczko kokosowe

mleczko kokosowe

Obserwuj Domowe-Wypieki na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram

Udostępnij przepis znajomym na:

Facebook Google+ Twitter Pinterest Instagram
Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

English French German Italian Russian Spanish

Fani Na Google+

Zdjęcia Użytkowników

Fani Na Facebook'u

Ostatnie Komentarze

Tak, zastyga bardzo szybko. To najtrudniejszy etap w tym przepisie. Gdyby nie wy...
Dziękuję za odpowiedź
Jak zrobię swoje, podeślę Ci zdjęcie! Mam trochę inny p...
To dobrze A czy po rozsmarowaniu karmelu na blacie ciasta trzeba na prawdę tak ...
Agnieszko, tortownica o średnicy 24 cm (patrz punkt 3). Wysokości nie mierzyłam....
Aleksandro, jest twarda, ale spokojnie da się ją pogryźć
Początek strony